Chiar daca legea nu prea ii da voie sa aiba in casa o arma cu glonte cu care sa poata ucide, romanul s-a descurcat. A descoperit ca intinderile patriei sunt un imens depozit militar si s-a autoservit. Pistoale, mitraliere sau carabine abandonate de germani sau rusi in timpul razboaielor au ajuns in mainile unor inconstienti care s-au inarmat pana in dinti.
Dupa 23 august 1944, cand a fost coplesita si obligata sa se predea, armata germana a lasat armele in voia sortii. Pistoale Walther si Brauning din dotarea ofiterilor germani, mitraliere MG-42 sau carabine Mauser 1898 cu luneta au ramas ingropate in tarana in care fusesera ridicate cazematele de aparare ale nemtilor. Asa se face ca, timp de 60 de ani, mitraliere sau chiar bombe au fost luate de taranii romani care si-au trecut armele naziste in ‘patrimoniul’ propriu, alaturi de calul sau vaca din batatura.
In Bucuresti, zonele ‘fierbinti’, cu pamant ‘bogat’ in arme militare de toate felurile, sunt Cotroceniul si locul pe care a fost ridicat Hotelul Hilton – unde au fost concentrati ofiterii germani. Aici, politistii Directiei Arme,
Explozivi si Substante Toxice din IGP au descoperit zeci de arme zidite in peretii cladirilor sau in tocurile usilor.
Cei care le-au abandonat cu speranta ca le vor recupera le-au ‘imbracat’ intr-un strat de vaselina pentru a nu fi distruse de trecerea timpului. De altfel, asa au si fost gasite dupa mai bine de jumatate de secol, in perfecta stare de functionare. Cautatorii de arme scot la licitatii ilegale pistoale sau mitraliere cu doar 300 de euro bucata.
Alte surse de inarmare a romanului au fost si, cu siguranta, mai sunt tinuturile din zona versantilor Fagarasului, Maramuresul sau nordul Olteniei, locuri care au fost intesate de cuiburi de rezistenta anticomunista conduse de fosti militari ai Armatei Regale. Dupa cea de-a doua conflagratie mondiala, grupari precum ‘Sumanele Negre’, ‘Batalionul Avram Iancu’ sau ‘Fratii Arnautoiu’, prigonite de trupele de securitate, au fost lichidate, iar in urma a ramas un adevarat arsenal militar ingropat in pamant sau in pesteri.
270 de mitraliere sunt inca disparute de la Revolutie
Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, autoritatile romane au realizat ca aproape 1.900 de arme (pistoale Carpati, Makarov, pusti-mitraliera) nu s-au mai ‘intors’ in unitatile militare. In cei 18 ani scursi, mare parte dintre acestea au fost descoperite, insa alte 270 sunt inca pe strazi. In Bucuresti s-au pierdut 130 de arme, iar in tara 140.
Pana la 15 ani de inchisoare pentru „ilegali”
Legea nu e blanda cu cei care gasesc pistoale, mitraliere sau munitie militara pe care nu le predau. ‘Daca sunt prinsi cu arme letale detinute ilegal, respectivii risca o pedeapsa de la doi la opt ani de inchisoare. In cazul in care detinatorul este prins in institutii ale statului cu o arma letala pentru care nu are permis pedeapsa poate ajunge la 15 ani de inchisoare’, a declarat comisarul-sef Niculaie Marinescu, seful Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!