Aceste manevre, care implică unităţi din cadrul US Army Europe and Africa şi Gărzii Naţionale din Kansas, urmează să se desfăşoare până la 24 iulie, a anunțat separat Ministerul armean al Apărării, fără să precizeze numărul trupelor implicate.

Exercițiile Eagle Partner 2024 vizează „obiective de stabilizare” în „misiuni internaţionale de menţinere a păcii”, „schimburi de bune practici” şi consolidarea „pregătirii” unităților armene, a precizat Ministerul Apărării de la Erevan.

Armenia reproşează Rusiei, pe care o considera un aliat în baza unui tratat bilateral, că nu a susținut-o în fața operațiunilor militare ale Azerbaidjanului, care a recucerit în întregime – cu forţa – în toamna lui 2023 regiunea Nagorno-Karabah după ce a fost controlată timp de 30 de ani de către separatişti armeni.

După această înfrângere usturătoare, Erevanul încearcă să-şi consolideze relaţiile cu Occidentul și să se îndepărteze de Moscova, luând în calcul ieșirea din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o structură militară condusă de Rusia.

În februarie 2024, premierul Nikol Paşinian a anunțat că Armenia şi-a „îngheţat practic” participarea la OTSC. Cu toate acestea, Rusia păstrează încă o bază militară pe teritoriul armean, și anume la Giumri.

În paralel, SUA au anunțat recent, în cadrul unei reevaluări complete a relaţiilor sale cu Tbilisi, suspendarea manevrelor militare cu Georgia programate pentru sfârșitul acestei luni.

Aceasă reevaluare a relațiilor a fost ordonată în mai, după adoptarea de către puterea din Georgia a unei legi controversate privind presupusa combatere a „influenţei străine”. Dectractorii acestei legi spun că este inspirată dintr-o legislație aplicată în campania de represiune din Rusia pe fondul războiului din Ucraina. Noua lege compromite atât posibila aderare a Georgiei la NATO, cât și la UE.

Urmărește-ne pe Google News