„Republica Armenia se va abține să se alăture deciziei Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC din 23 noiembrie 2023 cu privire la bugetul OTSC pentru 2024 și să participe la finanțarea activităților Organizației prevăzute de această decizie”, a declarat Ani Badalian pentru Interfax.

În același timp, Ani Badalian a menționat că Armenia nu se opune luării unei decizii privind bugetul OTSC pentru 2024 într-un format limitat.

Anterior, premierul armean Nikol Pașinian a declarat, în martie, că Erevanul ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Moscova și din care fac parte șase foste state sovietice.

„Dacă OTSC răspunde la întrebarea privind zona de responsabilitate a organizației în Armenia, iar această întrebare corespunde viziunii noastre, atunci vom considera că problema dintre noi a fost rezolvată. Dacă nu, atunci Armenia va părăsi OTSC. Când? Nu pot spune”, a declarat Nikol Pașinian 

Într-un interviu acordat presei britanice, Nikol Pașinian a spus că OTSC nu a folosit mecanisme de răspuns în timpul încălcărilor granițelor Armeniei de către forțele armate azere în 2021 și 2022 și a menționat că granițele nu sunt delimitate.

Din OTSC mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan

Ulterior, ministrul armean de externe Ararat Mirzoian a declarat că Armenia rămâne în continuare membră a OTSC, dar nu dorește să facă parte dintr-un mecanism care nu funcționează.

„Știți că în ultimii ani au avut loc mai multe invazii pe teritoriul suveran al Republicii Armenia, iar noi suntem membri ai OTSC, a cărui misiune este de a proteja teritoriile suverane și granițele țărilor membre atunci când aceste invazii au avut loc, nu am văzut acțiuni adecvate din partea organizației, din care suntem membri”, a spus Ararat Mirzoian într-un interviu pentru Al-Jazeera.

„Lipsa unei reacții adecvate a ridicat semne de întrebare în societatea armeană și nu vrem să facem parte dintr-un mecanism care nu funcționează. Suntem încă membri ai OTSC, dar trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că toate mecanismele care au fost identificate lucrări, iar acest lucru este necesar”, a continuat Ararat Mirzoian.

În afară de Armenia și Rusia, din OTSC mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News