Propunerea premierului Adrian Nastase a fost respinsa cu duritate de toate partidele politice
Armistitiul propus de premierul Adrian Nastase partidelor parlamentare a fost respins categoric de partide care formeaza Opozitia democrata, PD si PNL, dar si de UDMR, care pana acum era de partea PSD-ului.
Premierul a solicitat partidelor politice incheierea unui armistitiu pana la summit-ul NATO de la Praga din 2002, in vederea asigurarii stabilitatii climatului politic intern.
Desi spus diferit, atat PD cat si PNL considera fara rost semnarea acestui armistitiu. Valeriu Stoica, presedintele PNL, este de parere ca demersul premierului face parte din strategia partidului de guvernamant de a crea false subiecte pentru a abate atentia opiniei publice de la problemele importante. „Membrii actualului guvern incearca sa-si ascunda neputinta de a oferi romanilor traiul imbelsugat pe care l-au promis in campania electorala”, adaugand ca nici un partid responsabil din Opozitie nu pune la indoiala importanta integrarii Romaniei in NATO si UE. Stoica e de parere ca de fapt Adrian Nastase urmareste „sa lege de maini si de picioare” Opozitia democrata si sa actioneze ca o formatiune politica unica. Inca suparat ca Primaria sectorului 6 a decis evacuarea filialei PNL din cladirea in care se afla, Stoica a tinut sa puncteze: „Guvernul a propus acest armistitiu pentru a prezenta in fata Aliantei Nord Atlantice argumentul unei stabilitati politice interne si nu in scopul inchiderii sediilor partidelor politice”.
La fel de categoric in a refuza semnarea acestui armistitiu a fost si presedintele PD, Traian Basescu. „Noi nu stim cu certitudine care este continutul acestui armistitiu, dar stim cu certitudine ca PD a fost sustinatorul integrarii Romaniei in NATO atunci cand lideri de frunte ai PDSR, Ion Iliescu, Adrian Nastase, faceau declaratii fulminante anti-NATO”. Mai mult, el spune ca Adrian Nastase a mers „mana-n mana” cu C.V. Tudor in ceea ce priveste pozitiile anti-NATO si pro-Milosevici.
Basescu considera ca acest demers al premierului nu este altceva decat o capcana. „Nu vedem ce nevoie mai avem noi de acest document. Nu vom calca in aceasta capcana, cu atat mai mult cu cat in 1998 noi am avut pozitii diferite in comparatie cu PDSR-ul de atunci, PSD-ul de acum, fata de interventia trupelor NATO pe teritoriul Iugoslaviei”.
Liderul democrat a facut referire la opozitia PDSR de punere la dispozitia NATO a spatiului aerian al tarii noastre. Din acest motiv, Basescu crede ca Nastase a gresit adresa. „Daca cineva are de semnat un armistitiu, atunci cred ca PSD ar trebui sa semneze, dar cu NATO, nu cu noi, caruia i-a declarat razboi, si nu-mi aduc aminte ca Nastase sa-si fi modificat pozitia fata de atitudinea adoptata in 1998”, mai spune Basescu.
Marko Bela, presedintele UDMR, este de acord ca Romania are nevoie stabilitate pe scena politica, dar spune ca nu este nevoie de un armistitiu pentru acest lucru. El spune ca are nevoie de fapte si nu de declaratii. „Nu suntem in razboi, dupa cunostintele mele, deci nu avem nevoie de un armistitiu”, a declarat Marko Bela. El apreciaza ca e necesara solidaritatea clasei politice, dar are „mari dubii. Nu stiu cum un partid ultranationalist, care este in Parlament, se va integra in aceasta directie”.
Presedintele ApR, Teodor Melescanu, a considerat ca e necesar sa-si dea si el cu parerea. Si el spune ca nu se impune semnarea acestui armistitiu. „Problema Romaniei este realitatea interna si cu aceasta trebuie sa lupte guvernul. Nu Opozitia nu permite Executivului sa isi puna in practica programul de guvernare”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News