„Cu puțin timp în urmă”, forțele noastre aeriene au „lovit zeci de platforme de lansare și infrastructuri teroriste din Liban”, a comunicat armata israeliană.
Mai devreme, Hezbollah a revendicat efectuarea unor tiruri asupra unei poziţii militare israeliene pe „dealurile ocupate din Kfar Shouba”, o zonă de frontieră contestată şi revendicată de Liban. Acesta este „primul răspuns defensiv” la „încălcările” acordului de încetare a focului de către Israel, se arată într-un comunicat al mișcării șiite pro-iraniene.
Preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, un aliat al Hezbollah şi care a negociat armistiţiul cu Israelul, a susţinut la rândul său, luni, că Israelul a încălcat acordul de încetare a focului „de cel puţin 54 de ori”.
Nabih Berri a cerut comitetului care supraveghează armistiţiul, din care fac parte SUA şi Franţa, „să ia de urgenţă măsuri şi să constrângă Israelul să oprească încălcările şi să se retragă” de pe teritoriul libanez.
Ministrul israelian de externe Gideon Saar a respins acuzaţiile de încălcare a armistițiului. „Dimpotrivă, Israelul îl respectă”, dar răspunde „la încălcările Hezbollah care necesită o acţiune imediată”, a spus el, citat într-un comunicat.
O încetare a focului între Israel şi Hezbollah a intrat în vigoare pe 27 noiembrie, după mai bine de un an de ostilităţi transfrontaliere şi două luni de război deschis între armata israeliană şi mişcarea armată libaneză susţinută de Iran.
Garantat de SUA şi Franţa, acordul de încetare a focului prevede retragerea în termen de 60 de zile a armatei israeliene din sudul Libanului. Hezbollah, la rândul său, trebuie să se retragă la nord de râul Litani, la aproximativ 30 de kilometri de graniţa israeliano-libaneză, şi să-şi dezafecteze infrastructura militară din sudul Libanului.
Deși acordul de încetare a focului este binevenit, The Conversation arată că există patru motive majore de îngrijorare cu privire la implementarea și consecințele sale.