Deputatul a ramas surprins cand a aflat ca Raimond Marius Cioconea poate sa faca armuri complet functionale, desi el vrea doar una de decor. „Nu vreau s-o imbrac. Vreau doar s-o pun acolo, sa-mi intregeasca colectia de arme”, spune Nicu Vasilescu. El sustine ca, avand deja pregatiti 800 $ pentru a-si achizitiona armura din Portugalia, isi va lua doua „costume” din tara.
„Daca sunt asa ieftine o sa iau doua: una de turnir si una de cavalerie”, spune deputatul.
Pentru aproximativ 500 de euro, un fost diriginte de posta, acum pensionar, domiciliat pe Aleea Pajistei nr. 2, din Sibiu, autointitulat „ultimul armurier din Romania”, este dispus sa-i confectioneze deputatului PRM Nicolae Vasilescu in functie de masurile proprii, o armura perfect functionala. Mentionam ca respectivul parlamentar, un pasionat colectionar de arme, si-a manifestat, in Libertatea, intentia de a-si cumpara o armura, care sa-i intregeasca colectia.
Dorinta de „inarmare” a deputatului PRM a ajuns si la urechile sibianului Raimond Marius Cioconea, de asemenea un pasionat de arme vechi, dar si un neintrecut mester in confectionarea de armuri. Cioconea spune ca aceasta ar putea fi prima „comanda” venita din partea unui conational, el executand mai multe astfel de „costume” doar pentru cetateni straini.
„Putini sunt oamenii care stiu sa aprecieze o armura, dar si mai putini sunt aceia care ar dori sa-si decoreze o incapere cu o armura. De cele mai multe ori, pe langa ratiunile de ordin estetic, mai sunt si cele de ordin financiar”, declara armurierul.
Un astfel de „costum” este destul de costisitor pentru un roman de rand, intrucat, potrivit executantului, pentru a duce la bun sfarsit o astfel de lucrare armurierul roboteste cel putin doua luni de zile, cate sase ore pe zi.
„Cataloagele” dupa care executa lucrari clientilor sunt vechile carti si albume de armuri editate in Anglia, Italia si Germania. Singura problema cu care se confrunta meseriasul este lipsa acuta, de pe piata a banalelor nituri de fier de 6 mm.
Trebuie spus ca armurile confectionate de Raimond Marius Cioconea, compuse din pieptare, elemente de protectie a bratelor si a picioarelor, manusi si coif de protectie, au intre 25 si 30 de kg si sunt perfect functionale.
„Ultimul armurier din Romania” asteapta acum sa fie contactat de deputatul PRM, pentru ca, in functie de „bataliile” duse de acesta in Parlament, sa-i recomande si apoi sa-i execute, fie armura de cavalerie, de pana la 40 kg, fie cea de turnir, de 80 kg, avand pieptul dublat cu placa de plumb.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News