Gruparea a lansat atacuri asupra Israelului încă de la debutul războiului din Gaza, declanșat de masacrul comis de gruparea teroristă Hamas pe 7 octombrie 2023. Initițial, Hezbollah a lansat doar atacuri limitate astfel încât să nu escaladeze un conflict cu Israelul, un adversar în fața căruia nu era sigur de victorie.

Totuși, tensiunile au escaladat gradual, ele atingând apogeul odată cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac aerian israelian asupra capitalei libaneze Beirut. Chiar și-asa, deși nu poate fi comparat cu puterea militară a Israelului, arsenalul Hezbollah poate provoca pagube considerabile Israelului.

Câți soldați ar avea gruparea șiită libaneză

De la ultimul război cu Israelul, în urmă cu 18 ani, capacitățile militare ale Hezbollah au înregistrat o creștere semnificativă. Analiștii militari sunt de părere că gruparea șiită libaneză are între 30.000 și 50.000 de soldați, însă la începutul anului în curs, fostul lider al grupării, Hassan Nasrallah, a susținut că are peste 100.000 de luptători și rezerviști.

Prin comparație, armata israeliană se mândrește cu 634.000 de oameni, cuprinzând 169.000 de soldați activi și 465.000 de rezerviști. Armata israeliană dispune însă de un înalt nivel de pregătire și dotare.

În plus, se crede că gruparea deține între 120.000 și 200.000 de rachete și proiectile, marea majoritate fiind de fabricație iraniană.

În scenariul unei invazii terestre a Libanului, Israelul ar trebui să facă față profunzimii strategice a grupării Hezbollah. Aceasta face parte dintr-o vastă rețea de grupări care se află sub conducerea Iranului și din care fac parte și rebelii Houthi din Yemen, gruparea Hamas și o multitudine de miliții din Siria și Irak. Această axă este cunoscută în Israel drept „inelul de foc”.

Preț de aproape un an, partenerii Hezbollah din regiune au fost implicați într-un conflict mocnit cu Israelul și aliații săi. Rebelii Houthi din Yemen au lansat numeroase atacuri asupra navelor din Marea Roșie, în vreme ce mișcarea Rezistența Islamică din Irak a amenințat trupele americane din această țară. De precizat că în niciun moment, atacurile nu au fost în măsură să pună în mod serios în pericol trupele americane, Iranul nefiind interesat să escaladeze conflictul cu Israelul și Statele Unite.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Însă axa a condiționat încetarea operațiunilor militare de încetarea focului în Gaza. În luna septembrie, tensiunile dintre Hezbollah și Israel au culminat cu atacul cu pagere-capcană.

Dronele și rachetele pe care le are la dispoziție Hezbollah

Potrivit IsraelHayom, Hezbollah dispune de rachete care pot lovi ținte de până la 498 km distanță și drone cu o rază de acțiune de până la aproape 2.000 de kilometri. Pe lângă acestea, gruparea mai are vehicule aeriene fără pilot, sisteme de apărare aeriană și rachete sol-aer. Saegheh-Karrar este o dronă versatilă, cu o rază de acțiune de peste 990 de kilometri, însă cea mai de seamă dronă a Hezbollah este Shahed-129, care are o rază maximă de acțiune de aproape 2.000 de kilometri.

Conform experților, cel mai mare avantaj militar al Hezbollah este racheta balistică cu rază de acțiune de 250-300 de kilometri. Grupare are și rachete Fajr-1, Falaq-1 și 2, ambele utilizate împotriva Israelului, rachete Shahin-1 și lansatoare fabricate în China care pot lansa rachete de 122 mm.

Ca arme cu rază medie de acțiune, Hezbollah deține rachete Katyusha cu o rază de acțiune de 40 km, rachete Fajr-3, rachete Raad-2 și 3, rachete Fajr-5, care pot lovi orașul Hadera. 

Referitor la capacitățile cu rază lungă de acțiune, grupul terorist dispune de rachete Khaibar-1, care pot atinge ținte aflate la o distanță de până la 100 de kilometri și rachete Zelzal cu o rază de acțiune de peste 150 de kilometri, capabile să lovească Ierusalimul. Cu toate că aceste rachete cu rază lungă de acțiune transportă încărcături semnificative, ele sunt văzute ca fiind mai puțin precise și mai vulnerabile la interceptare.

Rachetele balistice Fateh-110 au cea mai lungă rază de acțiune (aproape 300 de kilometri). Pe lângă acestea, gruparea mai are și rachete Scud care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la aproape 500 de kilometri.  

Gruparea șiită libaneză a investit considerabil și în tehnologia UAV. Hezbollah are drone Ababil-T și Mirsad-1, ambele cu o rază de acțiune de 120 de kilometri. Mirsad-2 și Mohajer-4 au o rază de acțiune de 149 de kilometri, în timp ce dronele Mohareb și Quds Yasir pot atinge ținte aflate la o distanță de până la aproape 200 de kilometri.

Capacitățile de apărare aeriană ale grupării sunt susținute și de sistemele mobile cu rază medie de acțiune, fabricate în Rusia. Printre acestea se numără 9K33 Osa, cu o rază de acțiune de 9 kilometri. Un sistem mai modern este Pantsir S-1, cu o rază de acțiune de până la 19 kilometri. Sistemul Buk, cunoscut și ca SA-17 Grizzly, poate ataca avioane, elicoptere, drone și rachete de croazieră. Radarul sistemului poate detecta amenințări de la o distanță de până la 30 kilometri, poate ataca ținte la distanțe de până la 49 de kilometri și poate trage 2.500 de cartușe pe minut.

În legătură cu sistemele portabile de apărare antiaeriană, Hezbollah are 9K310 Igla-1 de fabricație rusă, 9K32 Strela-2 și 9K34 Strela-3. Gruparea șiită libaneză a cumpărat și rachete Misagh-1 și 2.

Conform agenției de știri Reuters, Hezbollah a intrat în posesia unor rachete antinavă de fabricație rusă, cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri. Capacitățile operaționale ale Hezbollah constituie o amenințare considerabilă la adresa Israelului. Dincolo de superioritatea sa numerică și tehnologică față de Hamas, Hezbollah are o organizare și o gândire strategică mai sofisticate. CNN a raportat că impactul Hezbollah asupra Israelului este substanțial, cu peste 60.000 de persoane strămutate din regiunea sa de la frontiera de nord și zeci de victime, inclusiv soldați și civili.

Sistemele de apărare ale Israelului

În ceea ce priveste capacitățile de apărare ale Israelului, CNN a subliniat rolul crucial al sistemului de apărare Iron Dome (n.red. – „Cupola de fier”), precum și capacitățile defensive suplimentare țării. Printre ele se numără sistemele „Praștia lui David” (Davids Sling) și Arrow, concepute pentru a intercepta rachete balistice de calibru mare sau rachete de croazieră.

„Șansele Hezbollah de a rezista unui război total cu Israelul depind de capacitatea sa de a păcăli aceste sisteme de apărare, care au interceptat cu succes mii de atacuri din Iran, Gaza și Liban în ultimele luni.”

Urmărește-ne pe Google News