Trei siderurgisti au ajuns grav raniti, iar un al patrulea doar cu arsuri minore, la spital, dupa ce au fost victimele unui accident de munca, produs ieri dimineata pe platforma Combinatului Siderurgic “Mittal Steel”, fostul SIDEX.
Declaratiile sunt contradictorii. Unii vorbesc de o explozie urmata de incendiu, altii spun ca a fost doar un foc foarte mare. Cert este ca, la ora 8.15, cand s-a produs accidentul, cei patru muncitori fusesera trimisi, conform purtatorului de cuvant al “Mittal Steel”, sa deblocheze o placheta. Ei efectuau lucrari la Uzina de Producere si Distribuire a Energiei Siderurgice (UPDES), in cadrul fabricii de oxigen numarul 2. La un moment dat, hainele muncitorilor, imbibate cu oxigen gazos, s-au aprins de la o scanteie.
Unii spun ca de la un aparat de sudura, altii ca siderurgistii nu aveau de ce sa-l foloseasca la deblocarea plachetei. Verdictul il vor da inspectorii de munca si procurorii Parchetului Galati, care incearca sa descopere provenienta sursei de foc care a declansat scanteia si sa stabileasca circumstantele in care s-a produs nefericitul eveniment.
Trei dintre muncitori, Ghirca Toni, in varsta de 43 de ani, Bors Liviu, de 36 de ani, si Basa Sandel, de 38 de ani, au ajuns la spitalul din Galati cu arsuri grave, al patrulea scapand ca prin minune. “Unul dintre muncitori a suferit arsuri in proportie de 80-90% din suprafata corpului. Ceilalti doi au arsuri pe 30-40% din corp”, a declarat Ionel Petrea, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Galati.
Unul din raniti e ars aproape complet
Imediat ce au fost stabilizati, cei trei raniti au fost preluati de medicii de la SMURD Bucuresti, care i-au transportat la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, cu doua elicoptere ale Unitatii Speciale de Aviatie. Acestea au aterizat pe Aeroportul Baneasa, de unde pacientii au fost preluati de trei ambulante. Dr. Bogdan Oprita, din cadrul SMURD, ne-a declarat ca, pe timpul transportului, starea ranitilor a fost stabila, insa grava. “Cel mai grav este Ghirca Toni, care a suferit arsuri pe 95% din suprafata corpului. De altfel, el a fost intubat si ventilat in permanenta. Ceilalti doi pacienti au arsuri pe 60% (Bors Liviu), respectiv 40% (Basa Sandel) din suprafata corpului”, a adaugat dr. Oprita.
Potrivit directorului Spitalului de Chirurgie Plastica, dr. Sorin Stegarescu, in momentul in care au ajuns la spital, ranitii au fost bagati direct in sala de operatie. “Primul ranit preluat de medici a fost pacientul cu arsuri pe 95% din suprafata corpului, acesta aflandu-se intr-o stare foarte grava. Speram sa treaca peste cele 48 de ore critice. Ceilalti doi erau echilibrati, constienti. De altfel, au si raspuns la intrebarile medicilor”, a mai spus dr. Stegarescu. El a mai precizat ca riscurile majore sunt cele de infectie si de suferinta multipla de organ.
Medicii au inceput inca de ieri seara sa le efectueze lui Bors Liviu si Basa Sandel operatii de excizie – grefare precoce, acestea continuand si zilele urmatoare in functie de sangele care va fi pus la dispozitie de Centrul de Hematologie.
Al 14-lea accident la Mittal Steel
Lucrurile nu sunt tocmai in ordine pe platforma Combinatului siderurgic Mittal Steel. O demonstreaza numarul mare de accidente de munca din ultima perioada, ceea ce a produs ingrijorare chiar si la nivelul conducerii. Purtatorul de cuvant al societatii, Dorian Dumitrescu, a declarat, ieri, ca “e al 14-lea accident de munca de la inceputul anului”, mult prea mult raportat la numarul de anul trecut.
Ranitii, inveliti in „folii de arsi”
Medicii spun ca Ghirca Toni are sanse minime de supravietuire, tinand cont de suprafata mare si profunzimea arsurilor. In privinta sanselor lui Bors Liviu, cadrele medicale sunt rezervate. Ele declara ca barbatul are sanse de a scapa cu viata. In ceea ce-l priveste pe Basa Sandel, medicii spun ca pot aparea usoare complicatii.
Pentru ca starea ranitilor sa nu se inrautateasca, trupurile lor au fost “invelite” cu folii speciale. “Se numesc „folii de arsi” si asigura o protectie speciala persoanelor care au suferit rani grave. Au doua fete, una aurie si una argintie. Pentru acoperirea arsurilor de grad mare se foloseste partea aurie. Rolul este de transfer termic, adica ajuta la „scoaterea” temperaturilor ridicate din tesut. In cazuri diametral opuse, de hipotermie, pe piele se pune partea argintie a foliei”, ne-a explicat dr. Sorin Stegarescu.