Cea de-a cincea ediție Art Safari București se desfășoară într-un pavilion expozițional adus din Germania, pentru prima dată în România cu ocazia acestui eveniment. Muzeul temporar Art Safari găzduieşte opere de artă românească de patrimoniu sau contemporană, dar și artă internațională, precum și reprezentații artistice de tip performance.
Joi a fost organizată conferinţa de deschidere a evenimentului, iar de vineri, 11 mai, toţi iubitorii de artă sunt aşteptaţi în piaţa din apropierea Ateneului Român din Bucureşti pentru a admira „comorile” pictorilor şi sculptorilor români.
Lucrările, evaluate la aproximativ 10 milioane de euro, provin din muzee românești și străine, între care și Muzeul Pompidou și Muzeul Louis Vuitton Fondation din Paris, dar și din colecții private importante. Aşa că acestea sunt păzite non-stop. În fiecare salon expoziţional se vor afla cel puţin doi-trei agenţi .O parte dintre lucrările de artă contemporană au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2018.
„Ediția aniversară Art Safari București marchează premiere importante pentru arta românească, printre care un pavilion expozițional de arhitectură contemporană la standarde internaționale, demn de a găzdui valori universale, precum Brâncuși, Cantor, Ghenie, Mureșan etc. Un rol important l-au jucat reputații noștri parteneri, Muzeul Pompidou și Louis Vuitton Fondation, în ale căror colecții se găsește artă românească importantă”, a declarat Ioana Ciocan, director Art Safari București.
Pavilionul Central „Art on Stage” este expoziția dedicată artei românești contemporane, reunind artiști contemporani și multiple practici artistice – pictură, grafică și broderie, bandă desenată și instalații. Expoziția platformă este regizată de Hervé Mikaeloff, consultantul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy și al Louis Vuitton Fondation din Paris. Selecția acestuia va cuprinde lucrări ale artiștilor români Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Mureșan, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Boar, Șerban Savu, Vlad Nancă sau Vlad Olariu.
În cadrul acestei expoziții, iubitorii de artă vor putea admira în premieră națională o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017, croită împreună cu un cojoc autentic binșenesc din Bihor.
Pentru aceeași expoziție a fost selectată și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – din colecția Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăși tradiționale din Maramureș, cu care artistul a participat și la Art Basel în 2015.
Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de istoricul de artă Alina Şerban, va cuprinde artă românească până la jumătatea anilor 90, adusă din peste 20 de muzee din România și din importante colecții private, inclusiv filme realizate de Brâncuși (luate cu împrumut de la Muzeul Pompidou din Paris).
Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” dezvăluie o latură mai puțin cunoscută a fostului șef de stat, aceea de iubitor de artă. Pentru 10 zile, în centrul Capitalei, Art Safari București va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia privată a lui Ceauşescu, printre care opere de Luchian, Grigorescu, Petrașcu, Băncilă, Ressu și Iser, în împrumut de la Palatul Primăverii.
Expoziția „50 de pictori impresioniști din Colecția BCR” va prezenta o selecție de opere din perioada impresionismului românesc aparținând celei mai importante colecții de artă a unei bănci românești, realizate începând cu 1990, între care picturi de Tonitza, Pallady, Dărăscu, Steriadi, Ressu, Ciucurencu, Țuculescu etc.
Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani și oferă ateliere de creație și tururi ghidate susținute de elevii Școlii Lauder-Reut și British Council pe un traseu expozițional redesenat pe înțelesul copiilor. Accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit. Tot în cadrul acestui program va fi lansată și o bursă în parteneriat cu British Council.
Art Talks, program realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, găzduiește o serie de întâlniri cu privire la scena artistică națională și internațională, propunându-și să reunească artiști, curatori, colecționari, istorici de artă cu publicul iubitor de artă.
Art Safari 2018 poate fi vizitat în fiecare zi, până pe 20 mai, între orele 12:00 şi 24:00, preţul unui bilet de o zi fiind de 50 de lei, iar un abonament valabil pe toată durata evenimentului va fi 90 de lei. Pentru grupuri de cel mult 10 persoane, costul este de 800 de lei, iar aceştia vor avea la dispoziţie un ghid care să le prezinte operele şi autorii.
Citește și:
VIDEO | Robotul Sophia, care amenința că distruge omenirea, a ajuns în România. Acesta va primi, în premieră mondială, un card de credit
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro