Publicul este invitat să descopere și noul val de artiste contemporane: de la Millenials până la reprezentantele Generației Z, arta timpurilor noastre într-o viziune 100% fresh și feminină – Young Blood – ediție specială.

Odată cu debutul noului sezon, începe o nouă serie a evenimentelor speciale: tururi ghidate nocturne pentru studenți, seniori și alți iubitori de artă, ateliere de creație pentru copii – Art Safari Kinder – și brunch-uri. Noul sezon va cuprinde 6 expoziții permanente plus alte expoziții temporare-surpriză, care vor fi anunțate pe parcurs.

Programul complet al ediției

1. Maria a României, regină și artistă, alături de „Femeile Pictore și Sculptore”

O incursiune în viața și arta Mariei a României, regina care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale.

Un capitol distinct în cadrul expoziției este cel dedicat Asociaţiei „Femeile pictore şi sculptore”, care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul reginei Maria.

Printre marile artiste evocate în cadrul expoziției le amintim pe: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth.

2. Cecilia Cuțescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa

Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) are marele merit de a fi devenit prima femeie profesor de artă din Europa. Cu studii la München și la Paris, s-a bucurat de un mare succes internațional și a expus la Bienala de la Veneția, la Barcelona sau Paris.

Cecilia Cuțescu-Storck a animat cultura noastră și a îmbogățit simțitor viața artistică. A deschis drumurile artei monumentale și a realizat cele mai inspirate și mai valoroase picturi murale laice din timpul său.

3. Sâni

De-a lungul istoriei artei, sânii au reprezentat un motiv inepuizabil de fascinație și conflict. De la influențele academiste ale secolului al XIX-lea, până la experimentările moderne și contemporane, nudul a traversat idealizări formale și conceptuale, abordări abstracte, hibride sau politizate, surprinse în teme ca maternitate, erotism, cenzură sau estetism.

„Sâni” aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent, oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală.

În expoziția din Art Safari, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiștilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.

4. Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane (6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari și la Promenada Mall: 19 septembrie – 17 noiembrie)

De la pictură la realitate augmentată, creație vestimentară, ceramică, sticlă, sculptură, fotografie, textile sau bijuterii, creațiile artistelor născute după 1980, prezente în expoziția Noului val, traversează cele mai surprinzătoare subiecte, teme de interes și tendințe care jalonează preocupările artei de astăzi.

5. Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură – prin lentila unei femei

Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010). Fotografiile ei au apărut în celebre publicații internaționale. Expoziție realizată în parteneriat cu ifa și Ambasada Republicii Federale Germania în România.

6. Hair Stories by Elseve LOréal Paris. Lasă-ți părul să îți spună povestea

Istoria culturală a părului reprezintă o fascinantă metodă de cercetare a relațiilor dintre biologia umană, statut și norme sociale, etaloane ale frumuseții. Plecând de la această fascinantă istorie, expoziția Hair Stories prezintă lucrările a 20 de artiste contemporane din România, în care părul constituie motivul principal.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 30

Urmărește-ne pe Google News