În urma concursului de artă culinară din mămăligă vor fi selectați 3 artiști, ale căror lucrări vor fi expuse public și vor rămâne în patrimoniul asociației pentru itinerări ulterioare. Candidaturile se înregistrează între 16 și 31 iulie 2019, iar rezidența se desfășoară în perioada 15 -30 august 2019, potrivit bihon.ro.

Concursul inedit este găzduit de Fundația Triade din Timișoara,
la Casa Jecza.

În afară de artiștii culinari, artiștii din domeniul artelor
plastice și vizuale din țară sunt invitați să candideze pentru o
rezidență artistică în care le este oferită oportunitatea de a
crea obiecte de artă contemporană care valorizează tematica hranei
și de a se exprima creativ într-un demers artistic susținut
financiar. Materialul de lucru pentru lucrările finale este
mămăliga.

Proiectul Gastronom pornește de la premiza complexității
relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării
ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție
relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale,
și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare,
mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate
deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana.

„Hrana reprezintă o bază pentru identitatea personală, un
vehicul prin care structura socială influențează indivizii, un
obiect care manifestă tendințe culturale și sociale pe termen
lung, un transportator de sens cultural” consideră Mihaela Vețan,
inițiator al proiectului.

Produs alimentar preparat din făină de porumb, fiartă în apă
și mestecată, mămăliga reprezintă un simbol cultural, fiind un
surogat al pâinii și un aliment auster, asociat istoric unei
culturi a rezilienței și bucătăriei claselor de jos.

 
 

Urmărește-ne pe Google News