Alege corect uleiul
Uleiurile destinate prăjirii trebuie să aibă un procent ridicat de acizi graşi nesaturaţi, cum ar fi uleiul de măsline rafinat, cel de colza şi de floarea-soarelui high oleice (care conţin 80% acid oleic), de arahide, de palmier. Uleiurile sunt mai sănătoase decât grăsimile topite, fiindcă nu conţin acizi graşi trans. Nu încălzi un ulei de prăjit mai mult de 175 de grade şi ai grijă ca produsele prăjite să fie doar aurii, să nu se ardă, fiindcă atunci se formează un compus numit acrylamdă care este toxic.
Bine de ştiut
Nu prăji decât porţii mici o dată, altfel uleiul se răceşte şi alimentul absoarbe inutil mai mult ulei.
Alimentele congelate se prăjesc fără a le decongela.
Reguli pentru ulei
Păstrează uleiul la adăpost de lumină, aer şi umiditate. Nu utiliza acelaşi ulei de prăjit mai mult de 2 sau 3 ori. Din clipa în care începe să miroasă, face spumă la prăjit, se îngroaşă sau se închide la culoare, nu mai e bun. Alimentele nu mai ies crocante.
Dacă uleiul mai paote fi refolosit, lasă-l să se răcească după ce ai prîjit, filtrează-l şi pune-l într-o sticlă, la adăpost de lumină, aer şi umiditate. Notează de cîte ori l-ai utilizat şi la ce. Nu amesteca niciodată uleiul proaspăt cu cel folosit.
Anumite alimente, cum ar fi peştele sau fructele de mare transmit propriul gust uleiului în timpul prăjirii. Nu le mai utiliza, mai ales pentru dulciuri, tip gogoşi.
Cum procedezi
Alege o tigaie fără suprafaţă antiadezivă, fiindcă acestea nu rezistă la temperaturi înalte. Deci, foloseşte o tigaie de email, inox sau fontă.
Umple tigaia cu ulei cam trei sferturi şi încălzeşte-o la aproximativ 175 de grade. Verifică pe cât posibil cu un termometru special. Dacă nu ai, pune o bucăţică de cocă în uleiul încins. Dacă sfârâie şi pluteşte, temperatura este corectă.