Facebook și Twitter au decis, la mijlocul lunii octombrie, să limiteze distribuirea unui articol din ziarul New York Post care susținea că are dovezi potrivit cărora în perioada în care era vicepreședinte, Joe Biden s-a întâlnit cu un consilier al unei companii ucrainene de energie în board-ul căreia se afla fiul său, Hunter Biden, o posibilă dovadă de corupție.

Articolul, care sugera, în esență, că Biden și-a folosit funcția de vicepreședinte pentru a-l îmbogăți pe fiul său, s-a bucurat de mare popularitate printre alegătorii lui Trump, mulțumiți că au găsit muniție pentru un atac crucial împotriva candidatului democrat, pe ultima sută de metri a campaniei.

Tocmai de aceea, tentativele celor două rețele sociale de a bloca distribuirea materialului, sub argumentul că are la bază surse neverificate și informații obținute prin hacking, nu au avut succes.

În acea săptămână, articolul a fost cea mai citită poveste din campania electorală pe cele două platforme, potrivit firmei de analiză a rețelelor sociale NewsWhip.

Datele, scrie Axios, arată că nici măcar decizia abruptă a celor două companii de a cenzura materialul nu a fost suficientă pentru a stopa răspândirea unei povești care avea atât un potențial exploziv în campanie, dar și susținerea președintelui Donald Trump.

Potrivit cifrelor, doar materialul NY Post despre Hunter Biden a generat în săptămâna respectivă 2,59 milioane de interacțiuni – aprecieri, comentarii și distribuiri pe cele două rețele, de două ori mai mult decât următorul articol pe teme de campanie.

Dacă se adaugă și preluările materialului, totalul interacțiunilor ajunge la 4,7 milioane.

Articolul a fost al șaselea în topul celor mai citite povești ale lunii, după cele privind infectarea lui Trump sau moartea chitaristului Eddie Van Halen.

De menționat că 83% dintre interacțiuni au avut loc pe Facebook și 17%, pe Twitter.

O decizie cu efect de bumerang

Mai mulți comentatori au atras atenția încă de atunci că deciziile Facebook și Twitter vor avea un efect advers și vor atrage atenția și mai mult asupra articolului.

Cifrele par să confirme aceste observații. Povestea reacției celor două rețele sociale a fost a doua în topul citirilor din săptămâna respectivă, după articolul propriu-zis despre Hunter Biden.

Mai mult, Facebook și Twitter au fost aspru criticate de republicani și de susținătorii acestora, care au acuzat cele două platforme că se amestecă, prin cenzură, în campania electorală.

După aceste critici, Twitter a anunțat că își va modifica politica privind materialele obținute prin hacking și că va alege să eticheteze aceste materiale, nu să le îndepărteze pur și simplu de pe platformă.

Cazul articolului din New York Post “a evidențiat întrebările cu care ne confruntăm în 2020: ce este adevărul, ce este informația și cum pot platforme precum Twitter sau Facebook să evalueze adevărul”, a declarat pentru Axios Bryce Webster-Jacobsen, un expert al companiei de cyber-intelligence GroupSense.

“Nuditatea, conținutul violent și terorismul – acestea sunt chestiuni destul de obiective. Adevărul este mult mai subiectiv”, a adăugat acesta.

Efectul articolului, încă nedeterminat

Este neclar cât de corecte au fost informațiile din articolul New York Post – care ar fi fost extrase dintr-un laptop al lui Hunter Biden, lăsat la reparații la un atelier din Delaware, și au ajuns în mâna jurnaliștilor numai după ce au trecut prin cea a lui Rudy Giuliani, avocatul lui Trump.

Republicanii din Senat au afirmat repetat că funcția ocupată de Hunter Biden în boardul companiei ucrainene reprezenta un conflict de interese, într-un moment în care tatăl său, vicepreședintele Joe Biden, era implicat în stabilirea politicii externe pe tema Ucrainei.

Dar o investigație oficială derulată de republicani s-a încheiat cu concluzia că este “neclar” dacă rolul lui Hunter Biden a influența cumva politica administrației Obama și invers.

În timpul ultimei dezbateri electorale, articolele despre Biden i-au furnizat lui Trump muniția necesară pentru cel mai dur atac din campanie.

Dacă acesta va avea și un efect asupra alegerilor rămâne încă de văzut. Ultimele sondaje au confirmat deocamdată o tendință observată și în ultimele săptămâni de campanie, aceea care arată o diferență substanțială între cei doi la nivel național și un avantaj mai mic pentru Biden în mai multe state-cheie care vor decide rezultatul alegerilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News