Vasili Slonov, un cunoscut artist rus, a fost condamnat pentru folosirea de „simboluri interzise” într-una dintre lucrările sale, o păpușă cu „tatuaje de închisoare”. Olga Svirko, judecătorul de la Tribunalul Sovețki din Krasnoyarsk Olga Svirko, a decis și deducere de 15% din salariu. Procurorul ceruse 2 ani de muncă.

Potrivit anchetei, „steaua cu opt colțuri vizibilă pe piesă este un simbol folosit de subcultura criminală rusă AUE, inițialele ale Prisoner and Criminal Unity, declarată organizație extremistă în 2020”.

Slonov s-a declarat „de două ori șocat”, după ce instanța a decis ca „opera de artă în cauză să fie distrusă”, în condițiile în care artistul are opere expuse la Ermitaj. „Sunt persecutat”, a spus maestrul, care plănuiește să facă apel în maximum 15 zile.

Părinții mi-au spus: „Fiule, ai grijă de onoarea ta ”. Am părăsit tribunalul cu stigmatizarea unui extremist. Nu pot trăi cu un asemenea stigmat. Voi face apel!

Dosarul penal a fost deschis pe 9 februarie, după ce oamenii legii i-au percheziționat casa și studioul, confiscând computere și un telefon mobil. De atunci, bărbatul este în arest la domiciliu. Zile de arest la domiciliu i se vor scădea din pedeapsă.

Poliția a depus un raport în octombrie anul trecut, când păpușa a fost expusă într-un hotel din Krasnoiarsk. El a fost obligat să plătească o amendă administrativă de 1.000 de ruble, aproximativ 10 euro.

Ulterior, Slonov a fost reținut pe aeroportul din Krasnoiarsk când încerca să zboare în Kazahstan.

Artistul a atras pentru prima dată nemulțumirea autorităților ruse în 2013 pentru o lucrare prin care ironiza Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, ceea ce l-a determinat excluderea lui de la o expoziție de din orașul Perm. Opera prezintă inelele olimpice ca lanțuri și bucle de sârmă ghimpată, dar și o caricatură a lui Iosif Stalin în rol de Dracula, în costum de urs polar.

Experții numesc munca forțată „cea mai severă formă de pedeapsă după închisoare”. „Închisoarea este izolarea de societate, munca forțată este același lucru. Aceeași izolare, doar că o persoană merge la un centru de muncă și face anumite lucrări acolo. într-un anumit interval de timp. Este sub supravegherea Serviciului Federal de Penitenciare”, a explicat avocatul Vladimir Vasin.

Urmărește-ne pe Google News