Acum zece luni, mai exact în noaptea de 11 spre 12 ianuarie, hala în care trupa repeta de obicei a fost călcată de hoți. Indivizi care nici până în ziua de azi nu au fost prinși le-au furat artiștilor, printre altele, două chitare electrice – un Fender Telecaster și un Gibson Les Paul -, un bas – Warwick Streamer -, o orgă Yamaha, dar și un mixer de sunet. O pagubă pe care muzicienii au estimat-o, la prețuri de mâna a doua, ca fiind undeva în jurul câtorva mii de euro.
Chitara Gibson Les Paul
Polițiștii Secției 6 au răspuns reclamației de furt, au luat declarații, au dat cu tot soiul de prafuri pentru identificarea amprentelor și a eventualelor urme lăsate de hoți în hala din Pipera, dar fără nici un rezultat. Nici una dintre pistele urmate de judiciariști – chiar și cele furnizate de păgubiții care au intrat în contact cu persoane dispuse să le vândă niște chitare -, nu a dus, în cele zece luni scurse, nici măcar la identificarea spărgătorilor.
Muzicienii jefuiți au primit poze cu instrumentele furate, scoase la vânzare
Acum câteva luni, însă, ceva s-a întâmplat și speranțele membrilor trupei de a-și recupera instrumentele furate s-au reaprins. Cineva din anturajul artiștilor jefuiți a primit, în circuit închis, propunerea să cumpere, la pachet…două chitare electrice și un bas! Prieten cu băieții de la Steelborn, cel ofertat a trimis imediat păgubașilor fotografiile instrumentelor scoase la mezat pe piața neagră știind că hoții care i-au ”călcat” la începutul acestui an exact asemenea instrumente le furaseră.
”Ne-am recunoscut în pozele respective instrumentele furate (n.r. cele două chitare electrice și bas-ul). Fără nici o îndoială ne aparțin! Le știam în cele mai mici detalii pentru că unele se fac doar pe comandă. Modificările, îmbunătățirile aduse…Am încremenit. Atunci ne-am gândit că poate le vom recupera. Prin amicul nostru, și el membru al unei trupe, am ajuns la cel care propunea afacerea, tot un personaj implicat în lumea muzicală, și i-am explicat că sunt ale noastre. Nici nu a vrut să audă. Brusc, a făcut însă un pas înapoi și a spus că nu sunt ale lui, ci ale unui cunoscut de care nu are cum să mai dea de el. Ăla care a venit cu pozele la amicii noștri a oprit orice tranzacție, nu mai scoate nici un sunet…”, spune Robert Munean.
Bassul Warwick Streamer LX 5
Poliția a ajuns la personajul care intermedia vânzarea chitarelor
Firește, când negocierile cu intermediarul au căzut complet, băieții de la Steelborn s-au dus la judiciariștii Secției 6 și le-au povestit totul. Au sperat că următorul pas va fi audierea respectivului personaj ce părea să fie o verigă importantă în afacerea cu chitare ce le fusese propusă. Era singura legătură a lor și a investigatorilor cu cel care intenționa să valorifice pe piața neagră instrumentele despre care artiștii spun că sunt cele care le-au fost furate. Lucru care, ceva mai târziu, s-a și întâmplat însă fără succesul scontat de ei. Investigarea respectivului personaj s-a dovedit a fi, din nefericire pentru anchetă, doar o pistă care, cel puțin până în acest moment, nu a putut fi valorificată.
Trupa Steelborn
Polițiștii au verificat și pistele indicate de artiștii păgubiți
Ancheta în cazul furtului instrumentelor muzicale este în derulare de aproximativ zece luni. Au fost folosite chiar și pistele indicate de artiștii păgubiți, dar și informații obținute în urma audierilor și a cercetărilor făcute de investigatori. Pînă acum, nci un rezultat care să ducă la identificarea spărgătorilor care, se pare, și-au plasat marfa furată, firește, tot în lumea muzicală.
”Cercetările continuă pentru identificarea persoanelor care au sustras bunurile. Au fost verificate toate pistele, inclusiv cele indicate de păgubiți”, ne-au declarat surse judiciare apropiate investigațiilor.