E singurul roman care a ajuns sa joace baseball chiar in patria acestui sport, SUA. La 24 de ani, botosaneanul Mihai Burlea, stabilit de trei ani in America, e considerat unul dintre cei mai promitatori pitcheri (‘aruncatori) de la nivelul Ligii Colegiilor, cu mari sanse de a ajunge in Liga Majora (‘Major League Baseball). Acolo, profesionistii au salarii uriase, de milioane de dolari, si sunt idolatrizati de zeci de mii de fani, care umplu tribunele la fiecare partida.

A inceput sa joace de la 11 ani

Totul a pornit dintr-o intamplare, cand, la 11 ani, se dusese cu doi colegi la un antrenament la Casa Tineretului din Botosani si a aruncat de proba cu mingea de baseball. ‘Antrenorul Ioan Asoltanei, care mi-a devenit ca un al doilea tata mai tarziu, m-a intrebat daca nu vreau sa revin, ca ii place cum arunc. Eram inalt si slabut, dar cel mai mare de pe teren. Si m-am dus. Incercase sa isi gaseasca adevarata pasiune ‘trecand prin sculptura, karting sau literatura. Abia atunci insa isi gasea vocatia reala.

Acum, din tihna apartamentului din campusul universitar al orasului Orange City, statul Iowa, Mihai rememoreaza cu drag acele clipe. Insa, pe vremea aceea, nu stia ce ii va aduce viitorul. ‘Din cauza problemelor financiare, familia a trebuit sa se mute din oras, la tara. Faceam zilnic naveta. Era greu, asa ca timp de un an chiar am renuntat la antrenamente si la scoala si am lucrat, ca sa castig niste bani. Pana la urma, a fost ‘recuperat de antrenorii Sandu Pop si Gabriel Adumitrachioaiei, ajungand la Dinamo si la lotul national de juniori, apoi de seniori. ‘In 2004 am jucat in Polonia, cu seniorii. Un cautator de talente american m-a vazut aruncand si m-a intrebat daca nu vreau sa joc in SUA, la nivelul colegiilor.

De aici, viata lui Mihai s-a schimbat radical.  Dar inceputul a fost plin de peripetii. ‘Am ajuns in America… Era pentru prima data pentru mine in aeroporturi si m-am cam pierdut putin cu firea.

Am ratat avionul care mergea din Washington la Phoenix, unde ma asteptau antrenorii echipei. Pana la urma am ajuns la un hotel din Washington si am rugat receptionera sa ii sune, sa le spuna ce am patit si ca nu voi sosi decat a doua zi.

A fost desemnat „pitcherul anului”

Doi ani a jucat in Eastern Arizona College, dupa care Mihai s-a mutat la Northwestern College, in Iowa, unde este si acum. Pe postul de pitcher, adica de aruncator. Alaturi de catcher, cel care prinde mingea aruncata, e considerat una din ‘bateriile echipei.

Acomodarea la viata americana? ‘Ceva mai greu la inceput, din cauza necunoasterii limbii, apoi totul e mers bine. Mihai a primit numeroase premii, inclusiv pe cel de ‘pitcherul anului, si a batut destule recorduri ale Ligii Colegiilor. Arunca mica minge de baseball, de circa 150 de grame, cu aproape 150 km/h. ‘Cei din Liga profesionista o arunca si cu peste 160 km/h. Dar este multa munca pentru a mai castiga cate un kilometru in plus la viteza. Cand se incordeaza ca un arc pentru a arunca, pentru Mihai nu mai exista nimic in jur. ‘Doar eu, catcherul-coechipier si „batterul” din echipa adversa, cel care asteapta „la cotitura” cu bata in maini, ca sa loveasca mingea. Daca apuca.

„Poate o aduc pe Jessica in tara”

Mihai studiaza Relatii Publice si isi petrece timpul liber alaturi de prietena lui americana, Jessica.

‘Suntem de doi ani impreuna. Ne place sa mergem la un lac de munte, sa ne dam cu jetskiul. Vara viitoare, timp de trei luni, va juca chiar in Liga Majora, dar in Olanda, la RCH Pinguins, langa Amsterdam.

‘Au cea mai puternica liga din Europa. Dupa aceea urmeaza selectiile pentru Liga Majora din SUA si sper ca voi fi ales de una dintre echipe. De fapt, am avut propuneri, dar cred ca au preferat sa ma mai rodez un an, la nivelul colegiilor, mai spune Mihai. White Sox, Oakland Athletics sau Minnessota Twins sunt doar cateva din posibilele viitoare echipe ale singurului roman din baseballul american.

Petrece Sarbatorile de iarna in Romania

De Sarbatori, Mihai se afla in Romania, la Botosani, alaturi de familie – mama, frate, sora – si prieteni. ‘Pe tata il port in suflet si sper sa se bucure pentru ceea ce fac acum. A murit acum 3 ani, mai spune Mihai.

‘Poate ca la vara o voi aduce si pe Jessica in tara. Iar candva, poate ca ma voi intoarce, ca sa aplic ce am invatat in America. Baseballul este un sport frumos si e pacat ca nu prea e cunoscut in Romania.

Cum un jucator profesionist poate intra in teren si la 40-45 de ani, Mihai Burlea mai are aproape 20 de ani inaintea lui pentru a deveni o vedeta chiar in patria baseballului, America, unde starurile Ligii Majore sunt venerate la fel ca marii actori de la Hollywood.

Este un sport inrudit cu oina romaneasca

Baseballul este un joc sportiv de echipa, asemanator oinei, in care o minge (ball) de marimea pumnului este aruncata de un jucator defensiv, numit pitcher, si este lovita de un jucator ofensiv, numit batter, cu un bat rotund, neted, numit round sau bata. Mingea se numeste baseball.

Scorul se realizeaza de catre batter, care loveste mingea inainte ca aceasta sa fie prinsa de adversari, fuge si atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze. Baseballul e popular pe continentul american si in Asia de Est. In Japonia, Puerto Rico, Republica Dominicana, Cuba, Panama, Coreea de Sud, Taiwan si in alte cateva tari si regiuni este unul dintre cele mai populare sporturi.

In Statele Unite ale Americii, baseballul a fost mult timp privit, neoficial, ca distractia nationala, totalul spectatorilor la jocurile din Liga de baseball fiind aproximativ egal cu cel al tuturor sporturilor profesioniste de echipe, luate la un loc.

Mihai Burlea

Data nasterii: 24 august 1983
Locul nasterii: Botosani
Stare civila: necasatorit
Data cand a parasit Romania: 2004
Domiciliul actual: statul Iowa
Tara de adoptie:  SUA

 
 

Urmărește-ne pe Google News