Deşi veştile privind criza nucleară sunt mai bune, în sensul că scad radiaţiile emise de reactoarele de la centrala Fukushima, japonezii sunt tot mai disperaţi. Sute de mii nu mai au unde locui, nu mai au ce så månânce şi, mai mult, se tem că deja sunt iradiaţi. Instantaneele surprinse în oraşele distruse de tsunamiul generat de cutremurul de 9 grade sunt mai mult decât grăitoare. Murdari, înfometaţi, din ce în ce mai bolnavi, japonezii par a nu mai avea puterea de a o lua de la capăt.
Ajutoarele internaţionale au început să curgă, autorităţile japoneze au dema- rat reconstrucţia coastei de nord-est în forţă, însă oamenii încă nu găsesc puterea să se mobilizeze.
Alimentele importate din Japonia, verificate dacă sunt contaminate radioactiv
În acest an, România nu a importat din Japonia animale vii, produse alimentare de origine animală sau nonanimală, susţin autorităţile din ţara noastră.
Totuşi, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus intensificarea monitorizării produselor alimentare importate, indiferent din ce stat. În cazul în care vor fi transporturi cu produse expediate din Japonia şi destinate importului în România, medicii veterinari oficiali din cele opt Posturi de Inspecţie la Frontieră sunt obligaţi, în această perioadă, să recolteze probe de laborator în vederea determinării nivelului de radioactivitate.
Centrala de la Cernavodă, al treilea pericol nuclear al Terrei
Conform unei analize a Radio Europa Liberă, centrala nucleară de la Cernavodă, România, a fost plasată pe locul al treilea în ceea ce priveşte periculozitatea nucleară pe care o are faţă de Pământ. Realizatorii topului spun că autorităţile române trebuie să reevalueze standardele de securitate la centrala nucleară de la Cernavodă, dat fiind faptul că aceasta e amplasată într-o zonă seismică.
Gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima este clasată la nivelul 5 pe o scară de până la 7
Agenţia pentru siguranţă nucleară din Japonia a anunţat că a revizuit clasarea gravitåţii accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 4 la 5, pe scara cu 7 niveluri, dar asta nu înseamnå cå situaţia s-a înråutåţit. Noua evaluare a fost necesarå pentru că dezastrul de la Fukushima este la acelaşi nivel cu accidentul de pe insula Three Mile, SUA, din 1979. Dintre cele şase reactoare de la Fukushima, nr. 1, 2 şi 3, care funcţionau în momentul seismului s-au oprit automat, dar miezul pare să se fi topit parţial, pentru că sistemele de răcire au cedat. Cu toate acestea, ieri, autorităţile au anunţat că nivelul radiaţiilor a început să scadă şi unele reactoare au fost reconectate la energia electrică.