Pescuitul sturionilor, din care face parte şi păstruga, este interzis în România, cu excepţia pescuitului ştiinţific. Asta presupune, în primul rând, ca pescarul care prinde asemenea exemplare să deţină o autorizaţie de pescuit ştiinţific eliberată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
După ce a prins peştele, el trebuie să anunţe specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), care sosesc în două ore, îi introduc în burtă o marcă ultrasonică, apoi îi dau drumul şi îl monitorizează prin staţiile de recepţie de pe fluviu. Monitorizarea va sta la baza unui studiu privind salvarea speciilor de sturion care sunt pe cale de dispariţie din Dunăre. Pescarul primeşte o recompensă bănească pentru captura pe care a lăsat-o să plece.
40 de grame de icre – 200 de euro
În cazul de faţă, “Eva” din neamul păstrugilor avea o greutate de 10 kilograme. Din acestea, cam două kilograme sunt icre negre. “Pe piaţa neagră din România un asemenea peşte valorează aproximativ 1.500 de euro, din care doar 500, carnea şi 1.000, icrele. Acestea ajung în Occident la preţul de 200 de euro pe borcanul cu 40 de grame de icre. Adică îi creşte preţul de zece ori”, ne-a spus inginerul piscicol Alexandru Cristea. Specialiştii INCDPM se plâng că proiectul de monitorizare înaintează prea încet din cauză că Agenţia pentru Acvacultură eliberează prea puţine autorizaţii de pescuit ştiinţific.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro