Virusul gripei porcine, cunoscut şi sub numele de gripa nouă A (H1N1), s-a extins cu rapiditate în aproape toată lumea. Cercetători din toate colţurile lumii şi-au unit forţele pentru a găsi leacul acestei maladii. Virusul a fost pus sub microscop şi primele concluzii n-au întârziat să apară.
E o combinaţie între trei tulpini
Boala rezultă în urma unei combinaţii între trei tulpini de virusuri gripale: porcin, aviar şi uman. Virusul a suferit mutaţii care îl fac mortal. Genele virusului gripei porcine ar fi putut circula de cel puţin zece ani fără a fi detectate, conform unor cercetători care au analizat peste 50 de eşantioane ale noului virus A (H1N1). Rezultatele sugerează că, pe viitor, populaţiile de porci ar trebui supravegheate, pentru a detecta virusuri gripale ce apar.
Cercetătorii au determinat originea a opt segmente genetice ale virusului, arătând că acestea formau o combinaţie neîntâlnită până acum la virusurile porcine şi umane. Şase dintre cele opt segmente provin de la virusuri amestecate: uman, aviar şi porcin. Ele au circulat în America de Nord şi în Asia încă din 1998. Celelalte două segmente derivă din virusul porcin din Europa şi Asia, cu elemente de origine aviară.
Specialiştii nu au aflat cauzele genetice pentru capacitatea noului virus de a se multiplica şi de a se răspândi cu uşurinţă printre oameni. Cercetătorii şi-au concentrat atenţia pe o proteină importantă a virusului, hemaglutinina (H de la H1N1), responsabilă de capacitatea sa de a infecta celula respiratorie. Schimbările acestei proteine trebuie atent cercetate, pentru a realiza un viitor vaccin.
13.398 de bolnavi în întreaga lume
Gripa porcină continuă să se extindă în întreaga lume. Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul A(H1N1) a provocat moartea a 95 de persoane şi a infectat aproape 13.398 de oameni, în 48 de ţări. Între timp, şi Slovacia s-a adăugat pe lista statelor în care este prezent temutul virus, confirmând ieri primul caz de gripă procină.
Ce este gripa porcină
Gripa porcină este o afecţiune de tip A, deosebit de contagioasă, specifică porcilor din crescătorii. Trece ocazional la om, în general la persoanele care vin în contact cu aceste animale. Gripa umană cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele ale gripei obişnuite.
Recomandări pentru populaţie
• intensificarea aplicării regulilor de igienă personală;
• folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut;
• evitarea automedicaţiei;
• evitarea călătoriilor în zonele afectate; în cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.
Mexicanii i-au făcut statuie primei victime
Prima victimă a gripei porcine, Edgar Enrique Hernandez (foto), un copilaş mexican de numai 5 anişori, va intra în istorie. Autorităţile statului Veracruz, din estul Mexicului, au decis să ridice o statuie, în semn de apreciere pentru băieţelul care a reuşit să transforme satul sărăcăcios în care locuieşte, La Gloria, într-o importantă destinaţie turistică.
La începutul lunii trecute, experţii mexicani au depistat virusul în probele de sânge ale copilului şi susţineau că este posibil ca micuţul să fie primul purtător al gripei porcine. Edgar a fost tratat cu medicamente antivirale şi a scăpat în mod miraculos. Statuia lui Enrique va fi inaugurată săptămâna viitoare, fiind ridicată pe unul dintre cei mai înalţi munţi din Mexic.