În 1919, după terminarea Primului Război Mondial, în Ungaria s-a instalat, cu ajutorul Rusiei Sovietice, guvernul comunist condus de Bela Kun. Armata acestuia a atacat Ardealul şi i-a terorizat pe românii care se pronunţaseră pentru unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. Drept răspuns, în perioada iunie – august 1919, armata României a întreprins o campanie militară împotriva regimului comunist din Ungaria, în urma căreia trupele româneşti au ocupat Budapesta. Armata noastră s-au retras din Ungaria la 30 martie 1920.

Copiii maghiari, mulţi desculţi, după cum se vede, au însoţit prin oraş regimentele româneşti de vânători care defilau în cântec de trompete
Ungaria a semnat la Trianon ca stat învins
Această campanie militară a fost urmată de semnarea Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie 1920, prin care României i se recunoştea dreptul asupra Ardealului, ca urmare a dorinţei populaţiei de a se uni cu România, exprimată la 1 Decembrie 1918. Tratatul a fost semnat între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, învins în această conflagraţie.
Fotografiile de epocă au fost puse la dispoziţia noastră de colonelul în rezervă Dorel Pietrăreanu

Urmărește-ne pe Google News