În vara lui 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, adică în incapacitate de a-şi plăti datoriile uriaşe acumulate la diverşi parteneri şi furnizori, sumă care a depăşit pragul a 5,3 miliarde de lei.
Prin urmare, frâiele contabile au fost preluate, conform legii, de administratorul judiciar Euro Insol care a demarat imediat un plan de restructurare menit să salveze compania: concedieri ale personalului administrativ – care însuma 39 la sută din totalul angajaţilor -, din rândul cărora au „zburat” 154 de persoane, şi renegocieri la sânge cu „băieţii deştepţi” care revendică prin contracte încheiate anterior aproximativ un miliard de lei.
Situaţia financiară dezastruoasă de la Hidroelectrica nu a atins câtuşi de puţin portofelul liderilor filialelor de sindicat ai companiei.
Ba, mai mult, în vremuri de criză, respectivii au trăit mai mult decât bine şi au „înghiţit” din banii Hidroelectrica între 10.000 de lei şi 22.000 de lei lunar de persoană! Chiar şi în acest context, liderii de sindicat plătiţi regeşte vor să scoată, zilele acestea, lumea în stradă. Coincidenţă sau nu, sindicaliştii au anunţat că protestele se vor derula exact în perioada în care „băieţii deştepţi” se judecă cu Hidroelectrica pentru a obţine prin contestaţie aproape un miliard de lei. Măsura are ca motivaţie declarată oficial nemulţumirea sindicatului faţă de programul de restructurare aflat în derulare.
„Am fost de acord (…) să reducem o serie de drepturi salariale tocmai pentru a proteja locurile de muncă. Restructurarea acceptată şi propusă de noi este reducerea numărului de salariaţi ai societăţii pe cale naturală, într-o perioadă de trei ani(…). Nu dorim să deschidem poarta altor sute de concedieri”, se spune într-un comunicat al Hidrosind.
Dacă, în vară, Hidroelectrica era pe minus în contabilitate cu 5,3 miliarde de lei, surse financiare au declarat că profitul la sfârşitul anului 2013 va ajunge la cifra record de 430 de milioane de lei. Libertatea vă prezintă, în exclusivitate un document care demonstrează câte sute de mii de lei au „înghiţit”, în ultimii trei ani, adică în plină criză financiară, liderii filialelor de sindicat ai Hidroelectrica.
DESCARCĂ FIŞIERELE CU CHELTUIELILE COMPANIEI PENTRU LIDERII DE SINDICAT