Catastrofă ecologică! Noroiul toxic deversat pe 4 octombrie la Ajka, în Ungaria, a ajuns, de joi, în apele Dunării. Imaginea în locul în care Raba, afluentul direct al fluviului, “absoarbe” deşeurile toxice aduse de râul Marcal sunt şocante, iar apele înnegrite arată dimensiunea catastrofei ecologice care a omorât deja şapte oameni şi a rănit alţi peste 120 în ţara vecină. Ieri, specialiştii Apelor Române din Mehedinţi au anunţat că unda de poluare a intrat pe teritoriul Serbiei, dar speră în continuare ca mâlul să se dilueze considerabil până ajunge viitura la noi. Slabe şanse, avertizează organizaţiile non-guvernamentale, precum Greenpeace, care susţin că autorităţile ungare au dezinformat privind concentraţia deşeurilor. Potrivit unor analize ale noroiului făcute de Greenpeace, concentraţia reală de arsenic, substanţă ce atacă sistemul nervos al animalelor şi al oamenilor, ar fi de 25 de ori mai mare decât limita admisă în apa potabilă!

În faţa dezastrului, autorităţile noastre nu pot decât să spere că până va ajunge în România noroiul toxic va fi diluat destul încât să nu distrugă complet flora şi fauna fluviului şi a Deltei. Potrivit estimărilor de săptămâna trecută, viitura ar trebui să ajungă azi la Baziaş, autorităţile sanitar- veterinare fiind şi ele în alertă.

«N-o să ne mai potolim setea din Dunăre»

Locuitorii din Gura Văii, situată la doar cinci kilometri de Drobeta-Turnu Severin, au aflat de la televizor despre dezastrul produs în Ungaria şi spun că se tem pentru vieţile lor. “Toată lumea e speriată, pentru că am înţeles că apa contaminată are efectul sodei caustice, ceea ce înseamnă că arde tot, nu mai rămâne nimic în viaţă. Până acum nu ne-a anunţat nimeni, deşi consumăm apă direct din Dunăre. Dacă o fi să ajungă şi la noi atât de toxică precum e la unguri, n-o să ne mai potolim setea din Dunăre. O să cumpărăm apă, sau o luăm de la puţuri, cu sticlele!”, a spus Mihai Coanţă, localnic din Gura Văii.

Se testează apa la intrarea în ţară

La intrarea în ţara noastră, Dunărea este atent monitorizată, iar specialiştii de la Apele Române fac măsurători din trei în trei ore, pentru a detecta unda poluantă venită din Ungaria. Oamenii care locuiesc în apropierea malului Dunării au fost avertizaţi, zilele trecute, de autorităţi, să nu mai consume peşte şi să nu îşi mai lase animalele să se apropie de apă, până la trecerea pericolului. De altfel, de câteva zile, specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare asigură o monitorizare permanentă a stării peştilor, păsărilor şi animalelor.

Conform datelor furnizate de organizaţia internaţională de mediu WWF, 20 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul Dunării beau apă direct din fluviu

Citeşte şi: Alertă sanitar-veterinară pe Dunăre! Oamenii sunt rugaţi să anunţe orice neregulă

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News