Cea mai importanta sarbatoare laica pentru poporul roman va fi celebrata, astazi, cu un fast nemaivazut de 18 ani incoace. Pentru prima oara, in istoria moderna a Romaniei, pe sub Arcul de Triumf si pe bd. Kiseleff vor defila si vor saluta bucurestenii prezenti la eveniment doar reprezentanti ai unor structuri militare profesioniste. Libertatea va prezinta locurile unde puteti, astazi, sa va distrati de minune de Ziua Nationala.

Arcul de Triumf

Fortele Aeriene se prezinta, la ora 10.30, cu Sistemul de rachete sol-aer HAWK  si cu elicoptere si avioane de vanatoare. Din cadrul fortelor terestre vor defila peste 1.200 de  militari.

Soseaua Kiseleff

Elena Constantinescu are 21 de ani si este prima femeie tambur-major din Romania. Ea va participa astazi la parada militara dedicata Zilei Nationale a Romaniei. Elena Constantinescu isi va dirija colegii din fata fanfarei care va da tonul inceperii festivitatii. Studenta la Conservator, unde studiaza oboiul, tanara este mandria Serviciului de Muzici Militare, locul in  care activeaza.

Piata Victoriei

Zeci de tancuri, masini blindate si peste 1.200 de militari vor participa la parada organizata de Ziua Nationala care se desfasoara pe soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Casa Presei Libere. 

Piata Universitatii

Iubitorii de folclor pot participa la concertele organizate in Piata Universitatii. Spectacole de muzica populara vor avea loc si in cartierele sectorului 2. Artisti populari precum Nicolae Furdui Iancu, Elena Merisoreanu si Gheorghe Turda vor sustine un recital de muzica populara pe scena din fata Teatrului National, diseara intre orele 18.00 – 22.00. Participantii vor putea canta si dansa pe ritmuri traditionale.

Piata Unirii

La ora 19.00 se aprind luminile celui mai mare brad de Craciun din Europa. Suportul are o inaltime impresio-nanta de 76 de metri si pe structura metalica vor straluci doua milioane de beculete. In acelasi timp, dupa cateva saptamani de pregatiri intense, patinoarul din Piata Unirii isi va deschide portile pentru iubitorii sporturilor de iarna.

Parcul Tineretului

Un cros special va avea loc azi de dimineata in Parcul Tineretului. Aproape 1.500 de elevi si pensionari sunt asteptati, de la ora 10.00, la ‘Crosul 1 Decembrie, care se desfasoara intre Sala Polivalenta si intersectia Liceul Sincai. Participantii se vor intrece pentru a demonstra cat de important este sportul.

Parcurile Bucurestiului „petrec”

Bucur Obor, Parcul Circului, Parcul Plumbuita, Parcul Cinema Floreasca sunt locurile unde bucurestenii sunt asteptati azi pentru a gusta din cele 10.000 de portii de mancare si a bea din cei 500 de litri de tuica fiarta. Atmosfera va fi animata de mai multi cantareti de muzica populara.

Au gatit 10.000 de portii de fasole

Ceapa sfaraie pe plita, din cazanul cu fasole ies aburi, iar pe masa stau kilograme intregi de costita taiata, care asteapta sa fie prajita. Asa arata camera in care lucreaza Lenuta Sava, 51 de ani, bucatareasa care prepara 10.000 de portii pentru petrecerea organizata astazi de Primaria sectorului 2. De sapte ani, tanti Lenuta a pregatit aproape 10 tone de fasole pentru bucurestenii care vin in Parcul Obor de 1 Decembrie.

Rute ocolitoare pentru 1 Decembrie

1 Decembrie va aduce din nou mari ambuteiaje in traficul din Capitala. Parada militara si serbarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, serbata azi,  vor intrerupe circulatia autovehiculelor, in intervalul 8.30-13.30, pe soseaua Kiseleff.

Conducatorii auto care au treaba in zonele restrictionate sunt sfatuiti sa utilizeze trasee ocolitoare.  Libertatea va prezinta trei alternative  prin care puteti evita soseaua Kiseleff, Piata Presei Libere si Piata Victoriei:

I. Soseaua Bucuresti Ploiesti – bulevardul Aerogarii – strada Nicolae Caramfil – bulevardul Aviatorilor-Piata Charles de Gaulle-Piata Victoriei

II. Soseaua Bucuresti Ploiesti – Piata Presei Libere – Piata Montreal – bd. Marasti – strada  Alexandru Constantinescu – Piata Domenii – bd. Ion Mihalache

III. Soseaua Bucuresti Ploiesti – Piata Presei Libere – Piata Montreal – bd. Marasti – bd. Maresal Averescu – strada Turda – Podul Grant.

Nici cei care folosesc mijloacele RATB nu vor putea circula  pe acest traseu, azi, intre  8.30-13.30, liniile autobuzelor 131, 330, 335, 205, 282, 331 si 783 fiind deviate.

Urmărește-ne pe Google News