În această dimineață, suceveanul Cristian Stupiuc, primul ambulanțier din România răpus de coronavirus, la doar 52 de ani, a fost înmormântat. În timpul ceremoniei, ambulanțele din toată țara au dat drumul la sirene, colegii aducându-i în acest fel un ultim omagiu. Apoi, aceștia au plecat pe teren îmbrăcați în aceleași costume rupte peste tot și peticite cu bandă adezivă, încălțați cu cipici de plastic sau saci de gunoaie lipiți cu leucoplast.

Angajații Ambulanței Suceava sunt tot mai nemulțumiți de conducere, de modul în care sunt tratați de șefi, de directoarea medicală Mihaela Abălașei, dar și de managerul Alexandru Lăzăreanu, cei care răspund de un sistem care nu reușește să îi protejeze. Îmbrăcați în combinezoane de proastă calitate, așa cum Libertatea a scris ieri, oameni sunt tot mai revoltați și mai speriați.

Unii dintre ambulanțieri s-au fotografiat și au trimis imaginile ca să demonstreze în ce condiții improprii trebuie să lucreze.

În plus, reproșează conducerii că “toți cei de la birouri, care nu au contact cu pacienții, au fost testați primii, deși nu aveau simptome. Apoi au mai testat și câțiva dintre noi, cu ce a mai rămas”. 

Câțiva dintre ambulanțieri au povestit și regimul dictatorial impus de șefii lor: “Cei din conducere ne vorbesc de parcă ar fi patroni, nu medici, nu colegi. Eu aș merge și doar cu o batistă la gură, cu mănuși și vizieră să iau bolnavi de coronavirus, dar să văd că suntem respectați, că le pasă de noi. Ne amenință cu procese penale dacă ne spunem părerea despre neregulile pe care le vedem, pe rețelele de socializare. Zic că e stare de urgență și că o să dăm cu subsemnatul pe la procurori. Ei în loc să se ocupe de problemele pe care le avem, au timp să stea să ne urmărească pe facebook?!”.

Unii colegi care sunt la izolare spun că au fost sunați să vină mai repede la serviciu, chiar înainte de termenul de 14 zile. Păi ăsta e caz penal, să pleci din izolare.  Și ei ne cer să facem asta?!

Ambulanțier din Suceava pentru Libertatea:

L-am întrebat pe domnul manager Lăzăreanu cum de a reușit să fie testat dacă nu avea simptome. Mi-a zis că tușea puțin. Păi și noi ce să facem, să ne apucăm să tușim ca să fim testați?!

Dan Feher, lider sindical Ambulanța Suceava:

“Colegii mei sunt amenințați”

Liderul de sindicat Dan Feher confirmă că “teama a crescut în rândul colegilor, mai ales după acest deces. Nici nu mai știi ce să le spui ca să le ridici moralul. Am auzit și eu de la oameni că doamna Abălașei sau domnul Lăzăreanu le vorbesc răstit și că se simt jigniți. Mie nu mi s-a întâmplat, dar colegii vorbesc despre asta. Nu știu dacă conducerea și personalul din birouri s-au testat primii, dar știu sigur că au reușit să o facă. În schimb, dintre noi au fost testați doar vreo 70, deși numai la stația centrală suntem peste 100 de oameni care lucrează zilnic cu bolnavi. Și era nevoie să fie testați și cei din celelalte substații. Apoi am mai auzit că unii dintre colegi sunt amenințați cu procurori, fiindcă mai scriu pe rețele de socializare!”.

Combinezoanele din ultimul timp chiar sunt proaste. Mi s-a întâmplat și mie să se rupă unul când l-am pus pe mine. Le cârpim cu bandă adezivă. Și uite ce se întâmplă! Mor oameni, ne mor colegi! Mai avem unul în stare gravă, e pe secție la ATI!

Dan Feher, lider sindical Ambulanța Suceava:

“Treaba managerului e să facă achiziții de echipament bun, să aibă grijă de oameni”

Și liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Ambulanță, Gheorghe Chiș, este la curent cu problemele de la Suceava: “Doamna director medical Abălașei are așa un stil… nu se poate discuta cu dânsa. Am vorbit cu managerul Lăzăreanu, i-am spus că nu e normal să spună că e treaba celor de la Achiziții ce echipamente de protecție aduc. Ba managerul trebuie să se ocupe, să aibă grijă de oameni, e responsabil de asta. Le-am spus și că nu e deloc în regulă ce aud, că vorbesc și se poartă urât cu angajații. Eu înțeleg că e nevoie de disciplină, dar trebuie să fii alături de oamenii tăi. I-am zis că oamenii au și ei o limită”.

Nu știu ce au făcut ei acolo de au obținut doar 20 de angajați noi, e mult prea puțin. Ar fi trebuit să se bată pentru cel puțin 100, în situația în care se află Suceava

Gheorghe Chiș, liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Ambulanță:

Contactată de Libertatea, Mihaela Abălașei, directorul medical al Ambulanței Suceava, a fost telegrafică: “Oamenii pot spune orice. V-au adus dovezi că le vorbesc eu nu știu cum?! Nu am timp să stau să demontez acuzații. Am treabă, pregătesc programul pentru mâine”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News