Ca să ajungă deasupra aripilor avionului, angajaţii care se ocupă cu
degivrarea trebuie să se urce într-o macara
Ce e degivrarea?
E un procedeu care presupune înlăturarea depunerilor de gheaţă de pe avioane, cu ajutorul unui jet de lichid antiîngheţ.
Atunci când se depune zăpadă sau se formează gheaţă pe suprafeţele unei aeronave, nu trebuie să vă mire că zborul e întârziat. Givrajul, adică îngheţul, trebuie îndepărtat. “Ca să se decoleze în siguranţă trebuie făcută degivrarea. E vorba de un «duş» cu o substanţă activă ce îndepărtează aceste depuneri. Noi folosim substanţa Killfrost ABC+”, ne-a spus Dorin Ivaşcu, preşedintele Romanian Airport Services (RAS), una dintre companiile care asigură serviciile pe Aeroportul Băneasa.
Dacă nu s-ar proceda aşa, comenzile avionului s-ar putea bloca, aeronava ar fi prea grea şi s-ar dezechilibra, lucru ce poate duce şi la prăbuşirea acesteia. Substanţele folosite seamănă cu cele pentru parbrizul maşinilor, concentraţiile fiind diferite. E vorba de propilen glicol şi etilen glicol.
“Avem mereu stocuri pregătite. În ziua când ploaia îngheţată a ţinut avioanele la sol am folosit 23 de tone de substanţă”, a explicat Ivaşcu.
Aparatul este dezgheţat în 3 etape
1. Excavatorul îndepărtează zăpada din jurul avionului | 2. Un operator pulverizează lichidul pe toată suprafaţa avionului | 3. Aeronava e verificată cu ajutorul propriilor senzori antiîngheţ |
fotografii: Stelian Drăghici
“La degivrarea unui avion se pot folosi între 200 şi 4.000 de litri de substanţă specială. Cantitatea e determinată de dimensiunea aparatului, dar mai ales de severitatea condiţiilor meteo şi de cât de acoperită cu gheaţă sau zăpadă e aeronava”, ne-a explicat Dorin Ivaşcu (foto), preşedintele RAS (www.regional-air.ro)
Au trecut 15 ani de la catastrofa de la Verona
Acesta e avionul prăbuşit în 1995, înainte de tragicul accident | foto: Petr Popelar/Airliners.net
Peste o săptămână se împlinesc 15 ani de când un avion românesc s-a prăbuşit pentru că nu fusese degivrat. Pe 13 decembrie 1995, un avion Antonov 24B, aparţinând Romavia, s-a prăbuşit imediat după decolare, în localitatea Villafranca, lângă Verona, în Italia. Rezultatul: 49 de morţi, dintre care 14 români. Aeronava, înmatriculată YR-AMR, decolase de la Verona cu destinaţia Timişoara.
Traficul a fost blocat acum 5 zile
Ziua de 1 decembrie a fost una de coşmar pentru traficul aerian din România. Din cauza frigului şi a vântului, picăturile de ploaie îngheţau imediat cum atingeau un obiect, formând un strat gros de gheaţă. Globe Ground, una dintre firmele care asigură serviciile la Aeroportul Otopeni, a fost acuzată că nu a gestionat cum trebuie situaţia şi că traficul a fost blocat. Ea a acţionat doar cu trei cisterne, unii pasageri ai Tarom acuzând firma de întârzierile suferite. Mai târziu, Tarom a pus totul pe seama situaţiei meteo extreme. Globe Ground nu a remis nici un comunicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro