Cazinoul a trecut în urmă cu aproape patru ani de la municipalitate la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a fi restaurat, iar de atunci şi până în prezent cele trei licitaţii organizate au fost contestate, fiind în cele din urmă anulate.
Acum se așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru a începe o nouă licitație de modernizare a acestui monument. Valoarea estimată a contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa este de aproximatv 112 milioane de lei.
Conform Companiei Naționale de Investiții la Cazinoul din Constanța urmează o serie importantă de modificări.
„Se vor realiza mai multe categorii de lucrări, printre care înlocuirea învelitorii acoperişului, refacerea şi repararea pereţiilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii, restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale, restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalațiilor termice, electrice şi de ventilaţie”, explică oficialii CNI.
Potrivit Asociatiei ARCHE, în acest moment, principala ameninţare pentru Cazinou o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special cele descoperite, expuse intemperiilor.
Elementele de lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative. Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului.
În urmă cu o lună, ministrul Dezvoltării, Vasile Daniel Suciu, a declarat: „Avem şi indicatorii şi o valoare estimată, care depăşeşte bine 100 de milioane de lei. Mai precis 111,5 milioane de lei. La sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai vom avea şi hotărârea de Guvern astfel încât licitaţia să poată fi demarată”.
În tot acest timp, primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău, a precizat că, în timp ce CNI se va ocupa de reabilitarea Cazinoului, municipalitatea va avea în grijă racordarea acestuia la utilităţi.
„Vreau ca toată lumea să înţeleagă, Compania Naţională de Investiţii se ocupă de Cazinou, iar municipalitatea se ocupă de racordarea lui şi punerea lui în funcţiune, de integrarea în faleza noastră. Municipiul îşi asumă lucrările de racordare la utilităţi, de sistematizare a terenului pe care se află Cazinoul, de punere în siguranţă a taluzului şi de protecţie a taluzului. Lucrările, conform devizului, ce cad în sarcina municipalităţii au condus la o valoare de aproximativ 14,5 milioane lei fără TVA şi în mod evident de îndată ce Compania Naţională de Investiţii va proceda la o licitaţie acelaşi lucru îl va face şi municipalitatea pentru ca lucrările să se desfăşoare simultan, aşa cum este firesc”, a punctat Făgădău.
E printre cele mai periclitate şapte monumente de patrimoniu din Europa!
Cazinoul Constanţa este printre cele mai periclitate şapte situri din Europa, potrivit Europa Nostra, principala organizaţie de patrimoniu din Europa, şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, care au inclus în listă şi Bisericile post-bizantine din Moscopole şi Vithkuq (Albania), Centrul istoric din Viena (Austria), Monumentul Buzludja (Bulgaria), Mănăstirile şi schitul David Gareji (Georgia), Orfelinatul grec Prinkipo (Turcia) şi Fabrica de gheaţă Grimsby (Marea Britanie).
Cazinoul, monument istoric emblematic pentru oraşul Constanţa şi pentru România, a fost ridicat în timpul „Febrei Cazinourilor” care a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, şi şi-a deschis porţile în 1910.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro