Vom pune ştampila pe trei buletine colorate diferit

La intrarea în secţia de vot, semnaţi lista electorală, daţi actul de identitate şi primiţi ştampila şi cele trei buletine de vot Aşa arată buletinul pentru alegerea preşedintelui
Cele două buletine de la referendum vor fi unul de culoare neagră (foto dreapta), iar celălalt de culoare albastră (foto stânga). Ele vor fi puse împreună în urna destinată votului pentru referendum, ce va avea o culoare diferită de cea în care vor fi adunate buletinele pentru alegerea preşedintelui

Libertatea vă explică ce aveţi de făcut mâine în secţiile de votare de care aparţineţi. După ce aţi intrat prezentaţi buletinul de identitate membrilor din comisie. Veţi semna apoi pe listele electorale şi veţi primi trei buletine de vot şi o ştampilă. Buletinul de culoare albă este cel destinat alegerii preşedintelui, iar în interiorul lui veţi găsi casete cu numele şi siglele electorale ale celor 12 candidaţi la funcţia de şef al statului. Celelalte două buletine sunt pentru referendum. Pe cel negru va fi tipărită întrebarea “Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral?”, iar pe cel albastru întrebarea “Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300?”.

Cu cele trei buletine intraţi în cabina de vot şi vă exprimaţi opţiunile, punând ştampila, în cazul alegerii preşedintelui, în caseta în care se află candidatul favorit, iar la referendum pe variantele “DA” sau “Nu”, în funcţie ceea ce vreţi legat de organizarea Parlamentului. Ieşiţi apoi din cabină şi introduceţi buletinul alb, destinat prezidenţialelor, în urna albă, iar buletinele albastre şi negre în cealaltă urnă, destinată referendumului. Dacă greşiţi urna, votul dv. va fi anulat.

Înapoiaţi ştampila comisiei şi recuperaţi‑vă actul de identitate.

56.712 poliţişti şi jandarmi vor asigura paza

Vasile Blaga, ministrul interimar al internelor, a declarat, ieri, că 56.712 angajaţi ai instituţiei vor asigura, în ziua alegerilor, paza secţiilor de votare şi ordinea publică în perimetrul lor. Dintre aceştia, 28.847 fac parte din Poliţie, 11.675 sunt din cadrul Jandarmeriei, 3.804 de la Poliţia de Frontieră şi 6.000 de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, 1.490 de la instituţiile de învăţământ ale MAI şi 605 de la alte structuri. De asemenea, 4.292 de poliţişti comunitari vor supraveghea secţiile de votare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News