17 dintre aceștia au fost arestați, inclusiv cei doi cetățeni americani, în timp ce opt sunt încă fugari. Restul au fost uciși într-o înfruntare cu poliția în capitala Port-au-Prince.

Atacatorii au pătruns în reședința privată a președintelui haitian în dimineața zilei de miercuri și l-au ucis pe Jovenel Moïse. Soția acestuia, Martine, a fost grav rănită și a fost transportată în Florida pentru tratament.

Pentru moment nu este clar cine a plănuit atacul și motivele din spatele acestuia. Premierul Claude Joseph, care a preluat interimar președinția, a declarat că Moïse ar putea să fi fost ucis pentru că a lupta împotriva oligarhilor țării.

Joi, poliția i-a prezentat în fața presei pe câțiva dintre suspecți, împreună cu armamentul confiscat, pașapoartele columbiene și alte dovezi ale implicării.

„Străinii au venit în țara noastră pentru a-l ucide pe președinte”, a declarat
Léon Charles, șeful poliției naționale. „Vom spori cercetările și căutările pentru a-i captura și pe ceilalți 8 mercenari”, a adăugat el.

Poliția din Haiti a arestat mai mulți cetățeni columbieni implicați în asasinarea președintelui Foto: Profimedia

Guvernul columbian a transmis că cel puțin șase dintre membrii echipei sunt foști militari și a promis că va sprijini Haiti în cadrul anchetei.

Departamentul de Stat american a transmis că nu poate confirma arestarea niciunuia dintre cetățenii americani.

Anchetatorii sunt încă în căutarea persoanelor care au comandat asasinatul care a provocat revoltă în unul din cele mai sărace state de pe continentul american.

O mulțime furioasă s-a adunat joi pentru a urmări acțiunile poliției din capitală. Unele mașini au fost distruse când oamenii s-au strâns în fața secției de poliție unde au fost duși suspecții.

Vid de putere

Haiti se află sub stare de urgență, în timp ce confuziile persistă privind cine ar trebui să preia puterea. Constituția spune că președintele Curții Supreme ar trebui să preia interimatul, dar acesta a decedat recent din cauza COVID-19.

Următorul în linia de succesiune este premierul, dar Ariel Henry, care a fost numit recent, nu a depus încă jurământul de învestitură. Premierul interimar Claude Joseph a preluat președinția interimară.

„Trebuie să lăsăm toate aceste lucruri în urmă și să punem Haiti pe primul plan”, a subliniat Claude Joseph.

Organizația Națiunilor Unite a recomandat ca Joseph să rămână la putere până la alegerile de la finalul anului. Claude Joseph a anunțat că nu va candida pentru un mandat de președinte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News