Autorul asasinatului politic, primul de acest fel in ultimii 300 de ani din Olanda, a fost arestat ieri. La Haga si in alte orase au avut loc incidente violente intre fortele de ordine si simpatizantii lui Fortuyn. (Daniela Tuchel)
Dupa ce aproape o luna alegerile prezidentiale din Franta au mentinut treaza atentia intregii lumi, cand, dupa primul tur de scrutin, au ramas in cursa actualul presedinte Jacques Chirac si extremistul Jean-Marie Le Pen, un asasinat politic, de data aceasta in Olanda, aduce din nou extremismul in prim-plan.
Asasinul a tras de mai multe ori asupra lui Pim Fortuyn (54 de ani), liderul unei formatiuni politice de extrema dreapta, in momentul in care acesta iesea din studiourile postului national de radio de la Hilversum, in centrul tarii. Fortuyn a fost atins de cinci sau sase gloante, dupa care s-a prabusit. Transportat de urgenta la spital, el si-a pierdut viata la scurt timp dupa atac.
Moartea sa a creat un adevarat seism in Olanda, recunoscuta pentru toleranta si inclinatia catre compromisul politic. „Nu a fost un atentat impotriva lui Pim Fortuyn, ci un atentat la adresa democratiei”, a declarat premierul Wim Kok, vizibil socat. Ansamblul partidelor politice olandeze a decis sa-si intrerupa campania pentru aceste alegeri, prevazute initial sa se desfasoare la 15 mai.
Nu departe de sediul Parlamentului, la Haga, dar si in alte orase, mai multe sute de simpatizanti ai liderului asasinat s-au infruntat cu fortele de politie, spargand vitrine, rasturnand scaune si umbrele aflate pe terasele cafenelelor. Fortele de securitate, impreuna cu caini special dresati, au respins, de mai multe ori, valul protestatarilor.
Politia a anuntat ca l-a arestat pe presupusul autor al crimei, un olandez alb, care a refuzat sa vorbeasca cu reprezentantii fortelor de ordine. Se pare insa ca barbatul, in varsta de 33 de ani, facea parte din cercurile extremiste de stanga.
Excentric, extrovertit, exaltat, Pim Fortuyn a starnit pasiuni dupa rezultatul obtinut la alegerile municipale din martie: a castigat 17 din cele 45 de locuri ale Consiliului municipal al portului Rotterdam, al doilea oras ca marime din tara. Ascensiunea sa politica fulgeratoare a fost construita in jurul unei formule-soc ce rezuma opozitia sa inversunata fata de orice noua imigratie, si anume „Olanda este plina”.
Atacurile sale la adresa Islamului, calificat ca „religie retrograda”, au oferit subiecte intregii prese.
In ciuda catorva analogii cu programul liderului francez de extrema dreapta Jean-Marie Le Pen, Fortuyn respingea cu iritare orice apropiere cu acesta, precum si cu liderul extremei dreapta austriece, Joerg Haider.

 
 

Urmărește-ne pe Google News