Când a fost descoperită lista de asasinate pe site-ul de pe Dark Web Besa Mafia, care făcea reclamă asasinilor plătiți, era deja prea târziu pentru o țintă. Stephen Allwine se săturase să aștepte ca un asasin plătit să-i omoare soția, Amy, o antrenoare de câini în vârstă de 43 de ani și mamă a unui băiat de nouă ani.

„Care este prețul ideal, făcând să pară un accident?”

Bărbatul din Minneapolis a încercat să facă să pară că moartea soției sale a fost o sinucidere, cu o rană de glonț în cap. Dar poliția era suspicioasă. Pistolul era pe partea greșită a corpului lui Amy, erau urme de sânge prin casă, iar Stephen Allwine a insistat să fie însoțit de un avocat atunci când a fost dus la interogatoriu.

Când poliția i-a inspectat telefonul, au descoperit că avusese aventuri și trimisese mesaje și bani pe site-ul Dark Web, în schimbul unei crime. „Caut să te angajez pentru o lovitură”, spunea un mesaj. „Care este prețul ideal, făcând să pară un accident? Din motive prea personale și care ar dezvălui identitatea mea, am nevoie ca această târfă să moară, așa că te rog să mă ajuți. Mulțumesc.”

Stephen Allwine a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, în 2018, pentru uciderea soției sale. Motivul pentru care asasinul plătit nu a executat niciodată „comanda” a fost că întregul site era, de fapt, o înșelătorie pentru a lua bani de la cei care cumpărau „lovituri”, așa cum a descoperit Carl Miller, gazda podcastului „Kill List”.

5.360 de lire în bitcoin, plata pentru un asasinat în Elveția

După plată, urmau scuze și cereri de bani suplimentari, cu așa-zișii asasini care susțineau adesea că țintele lor erau prea bine protejate pentru a fi ucise de un singur asasin. Clienții continuau să plătească, sugerând că intențiile lor erau reale, chiar dacă site-ul nu era.

Miller, nemulțumit de ritmul lent al anchetei poliției, a decis să avertizeze el însuși țintele din baza de date pe care un coleg o descoperise după ce accesase site-ul și reușise să-l spargă. De obicei erau soțiile, iubitele și fostele partenere ale bărbaților hotărâți să le elimine, a scris Miller, pentru MailOnline.

Una dintre ținte a fost Elena, o femeie de 60 de ani din Elveția, care nu a fost „cu adevărat surprinsă” de vestea că cineva cu numele de utilizator „Nordwand” plătise 5.360 de lire sterline în bitcoin pentru a o ucide.

„Ne puteți spune ce fel de accident credeți că ar fi mai potrivit?”, a întrebat administratorul site-ului, Yura, într-un mesaj către Nordwand. „Un accident de mașină sau poate un jaf eșuat? Suferă de vreo afecțiune medicală care ar putea ajuta la realizarea trebii mai ușor, poate probleme cardiace sau ceva și putem folosi niște droguri nedetectabile pentru a face să pară o moarte naturală?”

Elena a știut cine vrea să o ucidă

În loc să-l suspecteze pe Miller că delirează sau că e un escroc, Elena și-a dat seama cine se află în spatele loviturii propuse asasinilor. Ea a spus: „Am un divorț urât. Durează de aproximativ trei ani. Este implicată o sumă destul de mare de bani, iar soțul meu nu vrea să o plătească.”

Când bărbatul a fost arestat, poliția a descoperit un apartament pe care îl închiriase în secret lângă casa ei, echipat cu un pistol-mitralieră, o pușcă AK-47, pistoale și un cuțit. Agenții au găsit, de asemenea, spray cu piper, o cagulă, mănuși de cauciuc și un sac de gunoi suficient de mare pentru un corp uman. Acum, soțul Elenei este în închisoare.

Miller a scris: „Cred că este posibil ca, avertizând-o pe Elena despre planurile soțului ei, echipa mea și cu mine să-i fi salvat viața. Dar nu am intenționat niciodată să dejoc comploturi de crimă.”

Descinderi ale FBI în România

Investigația FBI asupra site-ului Besa Mafia a durat ani buni, până când a fost identificat Yura, creierul din spatele operațiunii. Conform lui Miller, un indiciu esențial a fost o captură de ecran în limba română făcută accidental de Yura.

Era evident că Yura nu lucra singur. Site-ul său era promovat prin reclame deghizate în pagini de blog sau site-uri de știri, care apăreau în rezultatele motoarelor de căutare pentru expresii precum „hitman for hire”. Aceste pagini redirecționau utilizatorii către site-ul său de pe Dark Web.

Grupul cerea plata în bitcoin, a cărei valoare a crescut de patru ori din octombrie 2020. Aceasta a transformat înșelătoria într-o afacere extrem de profitabilă, generând milioane de dolari.

FBI a efectuat raiduri la cinci adrese din România, în zone cunoscute pentru criminalitatea cibernetică. Cei arestați trăiau mult peste posibilitățile oferite de locurile lor de muncă de zi cu zi. Cu toate acestea, nu au fost inițiate urmăriri penale. Site-ul este încă activ, iar breșa de securitate care a permis piratarea a fost închisă.

Nu mai pot fi văzute numele victimelor sau mesajele celor care doreau să angajeze un ucigaș. Se suspectează că forțele de ordine s-au infiltrat pe site, fie prin piratare, fie prin presiuni asupra lui Yura și a asociaților săi, pentru a preda informațiile. Este posibil ca, în schimb, să li se permită continuarea escrocheriei, subliniază Miller, care spune însă că e doar o ipoteză personală.

În total, el a dezvăluit 175 de ținte din listă poliției, ajutând la obținerea a 28 de condamnări și peste 150 de ani de sentințe de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News