Descoperirile, făcute în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeş-Turda, scrie Agerpres. Arheologii au scos la iveală şi o serie de locuinţe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă şi urmele parilor care susţineau acoperişul.

„Investigăm un sat neolitic aparţinând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de şapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite, fiecare cu inventarul specific şi tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Radu Totoianu.

„Nu toate sunt locuinţe. După o inventariere mai amănunţită, vom putea spune exact care sunt locuinţe sau care sunt numai gropi menajere. Locuinţe de suprafaţă sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.

Arheologii au descoperit şi un trofeu de acum şapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine păstrate, astfel de trofee ornamentând sanctuarele epocii respective.

 
 

Urmărește-ne pe Google News