„Salariați anume desemnați din cadrul ASF vor efectua o verificare informatică asupra traficului de poștă electronică realizat de salariații ASF pentru perioada 01.11.2022 – 30.04.2023”, se arată în mesajul transmis pe 3 mai de șeful Serviciului control intern, integritate și protecția informațiilor din cadrul instituției, Vasile Adrian Cămărășan.
Perioada indicată de oficialii ASF acoperă intervalul în care Libertatea a publicat o serie de investigații care au vizat City și Euroins, doi lideri de pe piața RCA cărora le-au fost retrase autorizațiile de funcționare în urma descoperirii unor probleme de solvabilitate.
Cine a trimis informații sensibile și cui?
Care este scopul verificărilor calculatoarelor de la ASF?
„Pentru îmbunătățirea procesului de management la adresa informațiilor sensibile ale ASF, așa cum sunt reglementate prin Regulamentul ASF nr. 14/2020 privind obligația păstrării secretului profesional și a protejării informațiilor nedestinate publicității ale Autorității de Supraveghere Financiară”, se mai arată în document.
Va viza exclusiv modul de gestionare a informațiilor sensibile ale ASF pe fluxurile de poștă electronică.
Comunicare ASF:
În finalul mesajului transmis propriilor angajați, șeful serviciului pentru control intern din ASF subliniază că diseminarea informațiilor sensibile se poate face doar „cu acordul structurii organizatorice care are calitatea de proprietar al informației respective”.
Conducerea ASF a fost audiată în Parlament pe 20 martie în urma acuzațiilor privind modul în care a controlat operatorii de pe piața asigurărilor RCA. „Operația a reușit, pacientul a murit”, au spus parlamentarii despre activitatea ASF din ultimii ani, când s-au înregistrat o creștere importantă a prețului polițelor RCA și prăbușirea a doi lideri de piață.