Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine că astfel vine în sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de preţurile de vânzare a poliţelor RCA, practicate în ultimele zile de firmele de asigurare.
De exemplu, în cazul transportului de marfă, pentru un deţinător de camion ce depăşeşte gabaritul de 16 tone, care resimte în această perioadă o creştere semnificativă a tarifelor poliţelor RCA, preţul maximal de vânzare stabilit prin procedeul enunţat mai sus este de 9.662 de lei la categoria B0 (tarif de referinţă 7.105 lei x 1,36 = 9.662 de lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scăderi semnificative faţă de tariful maximal de vânzare.
Asigurările RCA s-au scumpit cu peste 60% în ultima lună, în vreme ce în anumite cazuri prețurile s-au dublat.
Instituţia precizează că, în vederea aplicării acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asociaţii de transportatori care au agreat această abordare ce va fi valabilă pentru perioada următoare.
ASF reaminteşte totodată că a solicitat tuturor intermediarilor în asigurări să informeze de îndată toţi clienţii asupra faptului că, dacă aceştia primesc de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul „N” – www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadraţi în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017.
Acești clienţi pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro