Măsura ar veni după ce Executivul a adoptat joi o altă măsură, prin care a prelungit cu trei luni valabilitatea polițelor emise de Euroins, companie aflată acum în faliment.

Noua dată pentru expirarea plafonării ar urma să fie astfel 10 ianuarie. Anterior, prețurile au fost plafonate în aprilie, dar măsura urma să expire în luna octombrie.

Nou act normativ

Pentru noua plafonare va trebui să existe un nou act normativ, cu un nou aviz de la Consiliul Concurenței, conform surselor.

„La nivelul sectorului de asigurări există această intenție, da. Se vrea și se va și face”, au spus sursele.

Hotnews a scris anterior despre intenția instituției de a propune prelungirea, cauza fiind că prețurile ar urma să crească cu 25-30% după expirarea plafonării actuale.

Ce spune ASF

Întrebați despre această posibilitate, reprezentanții ASF au afirmat pentru Libertatea că „Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează permanent orice măsură care vine în sprijinul consumatorilor de asigurări”.

Aceasta a subliniat măsurile luate până acum pentru protejarea clienților:

  • Prelungirea cu 90 de zile a valabilității polițelor companiilor aflate în faliment
  • Prelungirea perioadei care poate trece de la încheierea unui contract de asigurare RCA până la intrarea în vigoare a acestuia.

„Coroborate cu stabilirea unor prețuri maxime pentru RCA, măsură valabilă încă până pe 10 octombrie 2023, schimbările mai sus-amintite ajută consumatorii să profite cât mai mult de asigurarea deținută deja la Euroins și achitată, dar și să poată achiziționa în condiții bune o altă asigurare RCA, atunci când expiră cea veche”, au spus reprezentanții ASF.

„În privința prețurilor practicate pe piață, vă putem spune că monitorizăm zilnic evoluțiile atât din perspectiva tarifelor, cât și din cea a cotelor de piață deținute de fiecare societate”, afirmă instituția.

Falimentul Euroins

Plafonarea a fost adoptată în luna aprilie a acestui an pentru șase luni, după ce Euroins, cel mai mare asigurător de pe segmentul RCA din România, a rămas fără autorizație, iar ulterior a intrat în faliment.

Anterior, și alte companii care au fost lideri de piață pe domeniul RCA au intrat în faliment, respectiv City Insurance, Carpatica Asig și Astra Asigurări.

În acest moment, cei mai mari asigurători pe segmentul RCA din România sunt Groupama și Grawe, în vreme ce alte companii care activează în sector sunt Asirom, Omniasig, Generali.

Profituri istorice, transportatorii cer suprataxarea asigurătorilor

Transportatorii au cerut recent suprataxarea asigurătorilor din România, după ce aceștia au realizat profituri istorice în anul 2022, de 12 ori mai mari decât în 2020.

Măsura este susținută de către Daniel Zamfir, președintele PSD al Comisiei Economice din Senat.

Urmărește-ne pe Google News