Ann Tomasa, președinta comunității filipineze din România, trage un semnal de alarmă cu privire la comportamentul românilor față de asiatici: „Noi lucrăm aici de ani de zile. Nu suntem virusați!”.
Ann Tomasa este de 11 ani în România. Lucrează ca babysitter la o familie din București. O ieșire la mall într-o zi liberă a devenit un coșmar. Nu-și închipuia că teama răspândirii coronavirusului va duce la acest fel de reacții.
„Mi s-a întâmplat să se strige după mine: «Corona! Corona!». Nu mai contează pentru ei că sunt filipineză, pur și simplu sunt asiatică și asta e”, povestește tânăra.
Mi s-a întâmplat și ca un șofer de Uber, la o comandă pe care o făcuse unul dintre șefii mei. Când am ajuns la mașină n-a mai vrut să mă ia, a zis că sunt chinezoaică. Zicea: „chinez, chinez!” Nici nu vreau să mă gândesc ce li se întâmplă chinezilor în zilele astea”,
Ann Tomasa, filipineză care trăiește în România:
Ann este și președintele Comunității Filipineze din România. În mod normal, apelurile publice pe care le dau sunt legate de evenimentele organizate la sărbători, ca să adune filipinezii laolaltă. Acum este nevoită să le spună cum să reacționeze dacă sunt atacați pe stradă.
Dacă li se întâmplă ceva de genul ăsta, să rămână calmi, să încerce să nu riposteze. Pentru că în cazuri de bulying, dacă ripostezi, situația poate escalada. În plus, bulyingul este făcut de grupuri, nimeni nu te va agresa dacă este singur, dar în grup are mai mult curaj.
Ann Tomasa îi sfătuiește pe filipinezi:
”Să evite pe cât se poate grupurile recalcitrante și să meargă la poliție sau la alte forțe de ordine. Dar în general, să se țină departe de oamenii care ar putea să le facă rău. Să fie și mai atenți! Călătoriți câte doi, cu un prieten, nu mergeți singuri în autobuze sau metrou!”, spune Ann Tomasa.
„Mi-aș dori ca oamenii să nu ne mai pună în aceeași oală, să își dea seama din ce țară venim”
Mulți alți filipinezi, din toată țara, au avut parte în ultimele două săptămâni de reacții agresive, pe stradă. Așa că mulți au decis să nu mai iasă nici până la magazin, de teamă.
„Suntem foarte speriați de această formă de bulying. Mi-e frică și că ar putea să ne lovească unii, fiindcă sunt așa furioși. Așa se întâmplă și cu chinezii. Dar nu este vina noastră! Unde mai pui că în România virusul s-a răspândit de la români care merg în Italia sau italieni, nu de la noi. Da, acum și italienii au o imagine proastă pentru că de la ei s-a răspândit virusul în Europa. Mi-e frică însă să nu se ajungă la violențe. Săptămâna trecută a fost bătut un asiatic și tuturor ne e teamă acum. Eu nici nu mai ies din casă”, povestește tânăra.
Deși i s-a mai întâmplat să se strige după ea pe stradă în trecut, niciodată cu așa furie.
„Vreau să le spun românilor că nu suntem virusați. Noi lucrăm aici, nu am călătorit din altă parte, noi lucrăm aici de ani de zile. Nici chinezii nu mai ies de frică pe stradă, așa că atunci când văd orice asiatic, devin violenți. Mi-aș dori ca oamenii să nu ne mai pună în aceeași oală, să își dea seama din ce țară venim. Noi venim din Filipine. Dacă am avea vreun virus, n-am mai ieși, ne-am pune singuri în carantină acasă”, mai spune Ann.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro