Uciderea cu bestialitate a Samanthei Josephson, o studentă de 21 de ani din South Carolina care s-a urcat din greșeală în altă mașină decât în Uber-ul pe care îl comandase, i-a înspăimântat pe mulți dintre tinerii care utilizează frecvent aceste aplicații, reiese dintr-o analiză realizată de New York Times.
„Ar fi putut fi oricare dintre noi”
Sâmbăta trecută, Samantha tocmai ieșea din club, unde petrecuse cu prietenii. Și-a luat la revedere de la cei care au însoțit-o și chiar sub ochii lor s-a urcat în mașina în care avea să-și găsească sfârșitul.
În acest caz, polițiștii l-au arestat pe Nathaniel David Rowland, un individ în vârstă de 24 de ani, în mașina căruia a fost găsit telefonul victimei, dar și urme din sângele ei.
„Ar fi putut fi oricare dintre noi”, a spus o colegă a fetei de la Colegiul South Carolina, în timpul unei comemorării organizate în amintirea ei.
Pentru că atâtor oameni le-a fulgerat acest gând în minte, autoritățile locale ale statului au elaborat un proiect de lege care să îi oblige pe șoferii aplicațiilor de car sharing să afișeze un semn luminos cu logo-ul companiei. Chiar și așa, experții din poliție care au investigat astfel de cazuri avertizează că oricine poate cumpăra astfel de accesorii și le poate monta în geam.
Verificați datele din aplicație
În aceste condiții, cel mai important rol îl are tot persoana care face comandă! Atât polițiștii, cât și reprezentanții firmelor le reamintesc utilizatorilor că trebuie să se asigure dinainte că numerele de înmatriculare, modelul și culoarea mașinii în care se urcă, dar și chipul șoferului, coincid cu cele care le apar în aplicație.
Oamenii legii avertizează că șoferii falși dau târcoale cluburilor și barurilor și le vizează în special pe femei. De asemenea, clienții sub influența alcoolului devin ținte, agresorii mizând pe atenția lor scăzută asupra detaliilor. Aceștia îi urmăresc pe cei care par că își caută cursa și îi abordează spunând: „Eu sunt șoferul tău”. Unii prădători chiar își pun însemnele companiilor de ridesharing în geam.
„Profită de starea în care se află oamenii și de faptul că nu au activate toate simțurile la maximum. Acești oameni nu reușesc să vadă semnalele de alarmă”, a explicat lt. Harrison Daniel, de la un post de poliție din Georgia care a participat la ancheta unui caz de viol comis de un fals șofer de ridesharing.
Astfel de incidente reprezintă un procent infim din milioane de curse care se desfășoară în siguranță peste tot în lume, însă acestea par să apară tot mai des în ultima perioadă. În ultimii doi ani, au fost înregistrate câteva zeci de atacuri comise de indivizi care se dau drept șoferi de Uber sau alte companii similare.
Femeile, principalele ținte
Cazul Samanthei i-a deschis răni adânci unei alte tinere. Carla Westlund (30 de ani) și-a amintit noaptea de coșmar din 2017 când a fost violată în Los Angeles de un bărbat pe care l-a confundat cu șoferul ei de Uber.
Femeia a adormit pe bancheta din spate și s-a trezit în timp ce agresorul o batjocora. „Avea un sticker cu Uber”, a povestit atunci Carla. Tânăra a reușit să scape din mâinile agresorului care a fost prins abia un an mai târziu. În tot acest timp, Nicolas Morales a mai violat alte șase femei după același scenariu: păcălindu-și victimele că este șofer.
În iulie 2018, cazul unei alte fete a făcut înconjurul posturilor de știri din America. Elizabeth Suarez s-a urcat în mașina greșită, iar câțiva kilometri mai târziu, șoferul i-a cerut telefonul și portofelul. Fata a scăpat doar după ce a sărit din mers din mașină, alegându-se cu răni grave la cap. Individul nu a fost prins nici până acum. „Cred că a mai agresat și alte victime și va continua să o facă, pentru că este liber”, a spus Elizabeth Suarez despre cel care a atacat-o.
Citește și: