Cel mai tarziu la 1 septembrie, toti romanii care detin o locuinta vor fi obligati sa-si faca asigurare. Valoarea asigurarii va fi stabilita in functie de materialul din care este realizat imobilul. Pentru casele din beton sau caramida proprietarii vor plati anual 20 de euro, in timp ce pentru locuintele din paianta prima de asigurare va fi de zece euro.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor, initiat de Ministerul Administratiei si Internelor, a fost avizat de Ministerul de Finante, urmand sa treaca prin Parlament.
Legea intra in vigoare cel tarziu in luna septembrie
Mai multe detalii despre prevederile actului normativ am aflat de la Radu Mircea Popescu, consilierul ministrului administratiei si internelor. Acesta apreciaza ca legea va intra in vigoare cel mai tarziu la inceputul lui septembrie, cand romanii vor fi obligati sa-si asigure casele impotriva inundatiilor, alunecarilor de teren si a cutremurelor. Cei care vor dori sa-si protejeze locuintele si in caz de incendii vor plati o asigurare facultativa. ”Legea se adreseaza si persoanelor fizice, si persoanelor juridice care detin spatii de locuit. Asigurarea e suportata de proprietari. Prin urmare, in cazul chiriasilor la stat polita se plateste de institutia care detine locuinta”, ne-a spus Radu Mircea Popescu.
Asigurarea obligatorie se stabileste in functie de materialele din care este construita casa. Astfel, persoanele care detin locuinte din beton sau caramida arsa vor plati anual 20 de euro, iar suma maxima pe care o vor primi ca despagubire e de 20.000 de euro. Proprietarii de case din lemn, paianta si alte materiale neconventionale vor plati o polita de 10 euro si vor fi despagubiti cu cel mult 10.000 de euro.
”Prin aceste polite, se asigura numai locuinta, nu si bunurile sau anexele. Cei care au deja incheiate contracte de asigurari facultative le vor continua pana expira, iar cand le vor reinnoi, 20 de euro se vor duce spre sistemul de asigurari obligatorii. Astfel, ei nu mai trebuie sa isi faca si asigurarea obligatorie”, ne-a spus consilierul Radu Popescu.
Cei care nu isi achita asigurarile obligatorii la timp vor plati amenzi cuprinse intre 50 de lei si 100 de lei.
„Este o initiativa foarte buna”
Dan Ioan, 57 de ani, specialist IT
”Este o initiativa foarte buna, consider eu. Au fost multi oameni care au suferit mult din cauza calamitatilor. In plus, nu mi se pare ca trebuie sa platim asa o suma mare de bani”.
Florica Voicu, 54 de ani, profesoara
”E foarte bine ca asigurarea locuintei va fi obligatorie. In felul acesta, in cazul unei catastrofe nu mai trebuie sa se astepte pomana de la stat. Incepem sa devenim si noi mai responsabili”.
Daniel Zaliznea, 43 de ani, mecanic
”Foarte bine ca au luat aceasta decizie, numai sa nu se scumpeasca. Noi mai platim si impozite, mai dam si pentru asigurare, vom ajunge ca intr-o luna sa muncim numai pentru impozite”.