Andrei Scrab a ajuns acasă, la familie, unde spune că se simte „minunat, ca în paradis” și descrie cele 45 de zile de internare ca fiind ani întregi, nu zile. A explicat pentru Libertatea, care v-a prezentat în premieră cazul său, faptul că în ultima perioadă a fost vizitat de mai mulți medici din unitatea medicală, inclusiv de manager, care i-au transmis să aibă răbdare, că sănătatea sa nu este afectată.
Conform protocolului implementat momentan în România, chiar și pacienții asimptomatici se tratează la unitățile medicale până când două teste RealTime PCR făcute la 24 de ore distanță unul de celălalt arată un rezultat negativ.
„Acum sunt acasă, trebuie să stau 14 zile în autoizolare, dar asta pentru mine nici nu mai contează pentru că tot ce mi-am dorit a fost să fiu acasă, alături de familia mea. Oricum nu se va termina pandemia în 14 zile, iar eu îmi propun să stau în casă, nu am niciun interes să ies, sunt unde mi-am dorit, în familie”, a declarat Andrei Scrab.
Acesta le-a transmis celor care sunt asimptomatici și sunt internați în spitalele de boli infecțioase din țară să nu își piardă răbdarea și să aibă putere și credință. Tânărul de 30 de ani spune că inamicul cel mai mare al bolnavilor asimptomatici este lipsa răbdării. „Trebuie să rămânem în continuare puternici și să credem că va veni și ziua cea bună, la unii, din păcate, mai târziu, dar va veni”, a spus Andrei Scrab.
„Avea o stare generală foarte bună, vorbea mereu de familie”
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Carmen Dorobăț, a explicat că pentru medici problema cea mai mare la pacienții asimptomatici este menținerea lor într-o stare de spirit bună, cu o „încărcătură energetică interioară ridicată”.
Aceasta a explicat că Andrei Scrab a citit foarte multă literatură medicală, era mereu informat, devenise un interlocutor foarte bun pentru medicii din spital pe perioada internării sale.
„Întotdeauna trebuie să conlucrăm în ceea ce privește convingerea, asta e problema. Trebuie să rămână în spital astfel de pacienții pentru că pot fi surse de contaminare, iar la nivel național acesta este protocolul Ministerului Sănătății, nu pot fi externați până când nu testează negativ de două ori, la 24 de ore. Nu a fost ușor pentru pacient, el avea o stare generală foarte bună, vorbea mereu de familie, de soția și fata lui”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăț.
Nu este singurul caz de bolnav asimptomatic internat o perioadă îndelungată de timp la Iași, managerul amintind și de un medic din Suceava care a stat patru săptămâni în unitatea medicală fiindcă nu a avut rezultat negativ la două teste consecutive, efectuate la distanță de 24 de ore.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro