- S-au îmbolnăvit din cauză că nu ar fi respectat modul de utilizare a echipamentului, a spus ministrul într-o declarație făcută vineri. Echipamentele au existat “în volumul necesar pentru protecție”.
- A îndrăznit să o contrazică public Eugeniu Cebotari, un asistent medical în vârstă de 22 de ani.
În Republica Moldova, sunt 390 de cadre medicale infectate la un număr total de 1.662 de cazuri, conform datelor de pe 12 aprilie.
Asta înseamnă că personalul medical reprezintă 23,4% din numărul total de cazuri pozitive.
Prin comparație, în România erau 812 de cadre medicale pozitive la un total de 6.300 de cazuri, adică un procent de 12,8%.
“O mică declarație referitor la echipamentul nostru”
Eugeniu Cebotari lucrează de aproape doi ani ca asistent medical la una dintre cele cinci stații de urgență din Chișinău. E și student la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Sâmbătă dimineață, tânărul a postat un video pe Facebook, la puțin timp după ce și-a început garda.
Pare un pic stingher în fața camerei. E slăbuț, vorbește pe un ton de elev politicos, dar nu ezită nici o clipă să spună adevărul.
“Bună ziua. Eu mă numesc Cebotari Eugeniu, activez în cadrul Asistenței Medicale de Urgență și aș vrea să fac o mică declarație referitor la echipamentul nostru”, a spus tânărul, pe Facebook.
“Doamna ministru a afirmat că noi am fost mereu echipați, că o fost și măști, și costume. S-o subînțeles din ultima ei declarație că noi singure, cadrele medicale, purtăm răspundere de faptul că s-a infectat. Vreau să vă arăt care este echipamentul nostru”.
Măști, ca niște căciulițe de copii. “Precis că nu sunt pentru pacienți cu COVID-19”
“Inițial am avut măști care erau similare cu asta care o port eu. Cât de cât erau decente. După care am fost dotați cu măști cusute din bumbac, măști care n-au nici fixator, stau pe-o ață.
Îmbrăcam câte două când ne ducem la chemare. După care am fost dotați cu așa măști, din așa material, nici nu respiră. Dintr-un singur strat. Nici fixator, n-are nimic. (…) Precis că nu-s pentru pacienți cu COVID-19”.
Eugeniu îndreaptă spre cameră una dintre aceste măști. Arată ca “o căciuliță pentru copii”, o descrie o femeie într-un comentariu.
Videoul e șters
“Ochelarii suntem rugați de fiecare dată să îi păstrăm”, continuă asistentul. “Noi intrăm în contact cu pacienții. Ochelarii ar trebui să fie aruncați, împreună cu tot costumul. Din păcate, noi suntem rugați să aducem ochelarii înapoi la stațiune, ei sunt dezinfectați și noi îi purtăm a doua oară.
Doamna ministru, înainte să afirmați că noi suntem singurii responsabili de faptul că ne infectăm, convingeți-vă că asigurați cadrele medicale cu un echipament decent pentru a lupta cu acest virus”.
La câteva ore după postare, videoul dispare de pe pagina lui Eugeniu Cebotari. Acesta fusese însă preluat de alte conturi.
“Pentru ce să mă concedieze, pentru dreptate?”
După ce a postat filmulețul, Eugeniu a avut treabă și nu a mai avut apucat să își verifice Facebook-ul, a povestit acesta pentru Libertatea.
“Imediat după video, am fost solicitat la o chemare. Ne-o ținut 2 ore. Încetul cu încetul, o început să mă telefoneze tot mai multă lume. Ce-i cu postarea? De ce am făcut? Dacă încă îs viu”.
“Da, încă îs viu, lucrez”, le-a răspuns asistentul medical.
Prietenii și familia s-au temut că va fi concediat, dar el nu s-a gândit la asta.
Sincer, inițial nu m-am gândit că o să fiu concediat. Eram convins în ceea ce fac. Mă consider drept și acum. De ce să mă concedieze? Că le-am arătat breșele reale? Pentru ce să mă concedieze, pentru dreptate?
În acest timp, a fost sunat și de alte persoane. Nu erau nici prieteni, nici familie.
“Am fost telefonat de unele persoane și rugat foarte insistent să înlătur postarea. În caz că o să fie aplicate presiuni foarte mari, eu o să le divulg identitatea. Eu am șters videoul, ca să îi liniștesc. Realizând faptul că el era deja pe rețelele de socializare și nu o să plece nicăieri. Lucrul a fost făcut și nu există cale întoarsă”.
Videoul circula de ore bune pe internet, adunând zeci de mii de vizualizări.
-Te-ai descrie ca un om curajos?
– Eu m-aș caracteriza ca un luptător pentru dreptate. Nu e prima dată când mă cert, mă opun injustițiilor.
Efectul bulgărelui de zăpadă
Mărturia tânărului asistent le-a dat curaj și altor cadre medicale din Republica Moldova să vorbească public, cu nume și prenume.
Renata Zabelinsky, medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, a scris pe Facebook un mesaj de revoltă și disperare în aceeași zi.
“Ceva timp în urmă, am ales să fiu alături de colegii mei în lupta contra acestui virus. Dar azi, după blamarea și «susținerea» personalului medical de către Doamna Ministru al Sănătății, am înțeles că nu merită să-ți expui viața și familia la risc. După 25 ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să-mi las halatul alb”, spune Renata Zabelinsky.
“Oare asta trebuie să facă Căpetenia de oaste în timpul unui război? Oare acum trebuie să fim blamați și umiliți? Aceasta este tactica Dumneavoastră de «sustinere»?”, adaugă aceasta.
Vorbesc și alți colegi
Alți colegi de la Ambulanță au ieșit duminică în sprijinul lui Eugeniu. Aceștia lucrează la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) din sectorul Botanica.
”Din partea colectivului SAMU Botanica dorim să confirmăm materialul video postat de către colegul nostru”, scriu aceștia.
Postarea este însoțiță de o fotografie cu câteva perechi de ochelari de protecție, dezinfectați și puși pe un calorifer să se usuce, pentru a fi refolosiți.
Mesajul colegilor se încheie cu o amenințare.
“În caz contrar, dacă nu se întreprind măsuri, noi suntem pregătiți să reacționăm la alt nivel”.
Postarea lui Eugeniu are efect
La 24 de ore după ce a postat primul video pe Facebook, asistentul medical Eugeniu Cebotari urcă un clip nou. De data asta, are vești bune.
“Bună ziua din nou. Sunt eu. (…) În scurt timp după ce am făcut postarea, în jurul orelor 19, o fost aduse măști. Eu am să atașez două poze. Îs de o calitate decentă, cred că intră în standardele necesare, au și fixator, îs făcute dintr-un material permeabil, trece aerul prin dânsele, nu cum te sufocai, de exemplu, în măștile care le-am arătat eu. (…) Parcă te sufocai în dânsele”.
“Referitor de faptul că cineva spune că eu fac aberație”, continuă Eugeniu. “Asta nu este aberație, este realitatea pe care o avem acum. Dacă cuiva îi e rușine de dânsa, asta-i problema lor.
Dacă s-o putut aduce ieri măști, după ce am făcut postarea, înseamnă că este posibilitate, ar trebui să fie doar dorință”, spune acesta.
“Eu nu văd rostul să ascunzi fața”
Eugeniu Cebotari a povestit pentru Libertatea că mulți l-au întrebat de ce nu și-a ascuns fața când a postat videoul inițial pe Facebook.
Eu nu văd rostul să ascunzi fața. Decât să mă sancționeze pe ascuns, să nu mai am posibilitatea să apelez la public, la societate, mai bine fac asta transparent, curat. Nu am avut nici un fel de rușine.
Eugeniu Cebotari:
“Ei spun că acestea sunt aberații pentru că se consideră vinoveți în oarecare măsură”, explică Eugeniu.
“Asta intră în obligațiunile lor de a ne asigura echipament. Obligațiunea mea e de a merge la pacient, de a acorda asistență medicală primară, la necesitate să îl transport la spital”, spune asistentul cu luciditate.
“Atâta timp cât fiecare dintre noi îndeplinește funcțiile lui corecte, nu apar probleme. Când se dereglează una din aceste funcții, atunci apar probleme, se formează breșe”.
“Ei sunt curați și noi suntem vinoveți absoluți”
Tânărul spune că autoritățile au aruncat toată vina pe cadrele medicale pentru faptul că acestea s-au infectat, neasumându-și nici o responsabilitate.
Se primește că noi suntem singurii vinoveți de faptul că ne infectăm. Ei sunt curați și noi suntem vinoveți absoluți în tot ce s-a întâmplat până acum. Nimeni nu vrea să poarte răspundere.
“Ei vor să iasă basma curată din toată situația, iar noi să ieșim vinoveți”, concluzionează Eugeniu Cebotari.
Tânărul povestește că a făcut “vreo opt gărzi” de 24 de ore în ultima lună.
“Nu mă plâng. Poate că îs tânăr și nu mă obosesc așa de tare”.
În două săptămâni, pe 27 aprilie, împlinește 23 de ani. O să fie de gardă și în ziua aceea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro