Grupul de Comunicare Strategică a rectificat ieri lista cu decesele înregistrate duminică, 24 mai. INSP a considerat că decesul cu numărul 1.178, cel al asistentei de 45 de ani din Botoșani, nu mai este atribuit COVID după ce a constatat că testul pozitiv, al cărui rezultat ar fi sosit chiar în ziua decesului, respectiv 23 mai, aparținea, de fapt, altui pacient.
Cu două teste negative la dosar, INSP a decis că decesul asistentei medicale nu mai este cauzat de COVID.
Colegii și cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase Iași, unde a fost tratată asistenta Lenuța Buta s-au revoltat după decizia luată de INSP.
”Nu știu după ce criterii e alcătuită statistica COVID, dar pacienta decedată la noi a fost confirmată la internare ca fiind infectată cu noul coronavirus încă de la început. Pe certificatul de deces, ca principală cauză este stop cardio-respirator. A doua cauză a fost pneumonie. M-am interesat de acest caz COVID, de aceea știu”, a declarat pentru Libertatea doctorul Carmen Dorobăț, care este și managerul spitalului din Iași.
Aceasta a precizat că pacienta de 45 de ani a avut o evoluție gravă încă de la început, a intrat la Terapie Intensivă unde timp de zece zile i-a fost administrat tratamentul de ultimă generație, inclusiv cu Remdesivir.
”Cele două teste cu rezultat negativ ne-au arătat că pacienta s-a vindecat de infecția cu noul coronavirus, dar tot ce s-a întâmplat ca disfuncție organică majoră care a condus la deces a fost determinată de infecția cu COVID”, a mai spus medicul.
Logic și medical, această infecție cu COVID a dus la decesul pacientei. Am aflat că femeia avea totuși niște probleme cardiace, dar nu din cauza acestora a murit. Pe certificatul de deces, ca principală cauză este stop cardio-respirator. A doua cauză este pneumonie.
Carmen Dorobăț:
”Am aflat că mai este un caz asemănător, al unui tânăr de 37 de ani din Constanța, care a decedat după 3 săptămâni de Terapie Intensivă”, a mai spus Carmen Dorobăț.
Federația “Solidaritatea Sanitară” din România, al cărei membru era și Lenuța Buta, cadrul medical de la Botoșani, solicită autorităților să o reintroducă pe aceasta în baza de date care cuprinde cadrele medicale decedate în urma epidemiei Covid-19.
“Atitudine revoltătoare a autorităților! Distribuind, informăm toți colegii despre cum sunt umiliți eroii! Incredibil! Lenuța BUTA nu a decedat din cauza Covid-19 și, în consecință, urmașii, în cazul de față copilul, nu vor beneficia de drepturile de urmaș stabilite prin Legea nr. 56/2020! Solicităm autorităților rectificarea rectificării. Situația nu e singulară și nici întâmplătoare”, susține Sindicatul într-un comunicat.
Potrivit legii, în cazul cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19, copiii acestora sau soțul supraviețuitor au dreptul la o pensie de „urmaș”, egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro