O asistentă din echipa de vaccinare care a început să administreze doze de ser de imunizare duminică, la reședința pentru persoane în vârstă Balàfia I, din Lleida, e pozitivă la coronavirus.
Cei patru colegi care au însoțit-o au fost izolați preventiv, precum și cei 66 de rezidenți ai centrului pentru vârstnici.
Imunitatea împotriva coronavirusului se dobândește la 14 zile după ce e administrată a doua doză de vaccin, care se injectează la 21 de zile după prima.
Asistenta, confirmată a doua zi după vaccinare
Autoritățile au început deja testarea PCR a celor 78 de lucrători din centru, în dimineața de marți, iar după-amiază au fost testați rezidenții.
Asistenta medicală a fost confirmată luni, la doar 24 de ore după ce a fost vaccinată împotriva COVID-19, în centrul rezidențial.
Surse din cadrul Departamentului de Sănătate indică faptul că riscul de contagiune este minim în ceea ce-i privește pe vârstnicii vaccinați de femeie, deoarece echipa de sănătate a fost protejată corespunzător.
Toate cadrele medicale au purtat halate, mănuși și o mască dublă, și nu au fost în contact cu rezidenții timp de 15 minute (timpul prevăzut de protocoalele medicale să fie considerat contact strâns al unui pozitiv).
Spania a început vaccinarea duminică
Catalonia a început vaccinarea, ca și restul Spaniei, duminica trecută și a administrat deja prima doză la 802 persoane, printre rezidenții și lucrătorii din casele de bătrâni. Primul vaccin a fost făcut unei femei, Josefa Pérez, în vârstă de 89 de ani, rezidentă într-un centru din L’Hospitalet de Llobregat.
După ea au primit serul echipele de vaccinare, în total 25 de cadre medicale, 20 de asistente medicale și câte două persoane din personalul administrativ.
Departamentul Sănătății nu a efectuat teste de diagnostic înainte de începerea vaccinării, acțiune la care participă mai mult de 2.000 de asistente.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt din Sănătate, e vorba despre profesioniști activi, care respectă protocoalele centrelor lor de sănătate, unde testele de diagnostic sunt efectuate periodic. Cu toate acestea, nu a specificat, în cazul asistentei infectate, nici în ce centru de sănătate lucrează și nici când a fost efectuat ultimul test.
Fără protocol specific de protecție
Ministerul Sănătății nu a elaborat un protocol de protecție specific pentru lucrătorii din domeniul sănătății care participă la sarcinile de vaccinare.
„Protocolul de vaccinare, din punctul de vedere al protecției atât a personalului sanitar față de rezidenți, cât și a lucrătorilor, precum și protecția personală a personalului sanitar responsabil de vaccinare, este protocolul comun pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, explică o purtătoare de cuvânt a ministerului.
Și subliniază că, dacă respectă măsurile recomandate, riscul de contagiune „este neglijabil”.
Manel Cervantes, șeful departamentului Boli Infecțioase al Spitalului Parc Taulí din Sabadell, este de acord: „Asistentele au purtat toate protecțiile corect, chiar exagerat, iar contactul cu pacientul a fost mai puțin de un minut. Nu m-aș îngrijora deloc”, spune el, legat de posibilitatea ca bătrânii vaccinați de asistenta depistată infectată să se fi contaminat.
În paralel cu testul pozitiv al asistentei din echipa de vaccinare, Departamentul de Sănătate a raportat o nouă infecție cu coronavirus la o altă asistentă de la centrul Balàfia I. Acest caz a fost raportat luni dimineață, înainte de cel al asistentei vaccinate.
Departamentul Sănătății a adăugat că, deocamdată, nu se cunoaște originea infectării celor două asistente.