Asistentă medicală la unul dintre marile spitale de stat din Irlanda, Alina a decis că cea mai bună soluție pentru a-și proteja copilul adolescent este să se vaccineze. Așa și-a mai potolit și revolta față de un virus care a dat toată lumea peste cap și a început să spere că revenirea la normalitate se va întâmpla curând.
După ce a lucrat în presa din România, Alina s-a reprofilat, de la jurnalism a trecut la sistemul medical. A urmat cursurile pentru asistenți la Școala Postliceală Sanitară „Fundeni” din București. Când a ajuns în Irlanda și-a echivalat studiile în sistemul național de sănătate și acum lucrează cu normă întreagă la spital.
De când a început pandemia, a fost martoră directă la cât de puternic poate fi coronavirusul și ce complicații poate da. „Eu lucrez într-o secție în care sunt primiți și bolnavi COVID. Și am văzut ce ravagii face virusul. Am decis să fac tot ce pot să mă protejez și să îmi protejez și copilul”, a spus asistenta pentru Libertatea.
Numărul de infectări din Irlanda de Nord este de câteva sute pe zi, dar fiindcă s-a protejat, Alina a reușit să nu se infecteze până acum.
Port mască atunci când sunt în magazine, respect toate măsuri de igienă obligatorie. La spital, port masca de când vin în contact cu bolnavi, iar până acum a fost bine.
Alina Vintilă:
„Singurul efect advers pe care îl aștept este o durere locală”
Duminică, când era de serviciu, a citit un anunț la avizierul spitalului care spunea că începe vaccinarea voluntară. S-a vaccinat practic chiar în prima zi în care vaccinul de la Pfizer a ajuns la spitalul unde lucrează.
„M-au programat imediat. Eram la muncă, am citit anunțul, am sunat ieri și m-au programat pentru a doua zi”, spune asistenta. S-a documentat temeinic înainte despre vaccin.
„Eu am ales să îl fac, unii mai așteaptă. Acum ține de fiecare. Sunt medici și asistente care ca și mine au ales să se vaccineze. Unele colege au spus că mai așteaptă. Altele s-au speriat când au citit că acest vaccin ar afecta fertilitatea”, povestește Alina, care consideră că până la urmă, efecte secundare putem avea de la orice. „Singurul efect advers pe care îl aștept este o durere locală, care e normală, dar până acum nu am simțit nimic.”
Declarație pe proprie răspundere și pliante cu efecte secundare
În Irlanda de Nord, protocolul vaccinării prevede că înainte de injectarea serului, pacientul să dea o declarație pe propria răspundere. „Semnezi că ești de acord cu vaccinarea și că nu ai avut simptomatologie COVID, că nu ai avut reacții deosebite după alte vaccinuri, că nu ai probleme medicale și că nu ești sub tratament. După vaccinare am primit un pliant informativ cu toate detaliile despre vaccin și un altul despre efecte adverse și sfaturi legate de gestionarea acestor situații”, a mai spus Alina Vintilă.
Peste toate, aceste hârtii în plus nu au speriat-o. Până la urmă, și când urci în avion, la început îți prezintă măsurile de siguranță și tot accepți să zbori.
„Dincolo de toate speculațiile, eu cred că nimeni nu își dorește să-i sacrifice tocmai pe cei care îi pot ajuta să treacă de această criză și aici mă refer la medici, asistente și ceilalți lucrători din sistemul sanitar”, arată asistenta medicală.
În ciuda vaccinării, Irlanda de Nord intră într-un nou lockdown
Luni, în Irlanda de Nord, au fost înregistrate 764 de cazuri confirmate cu coronavirus, numărul total fiind de 80.267 de cazuri confirmate. În ziua de luni nu a fost înregistrat niciun nou deces, însă până acum au murit de COVID-19 în Irlanda aproape 2200 de persoane.
Imediat după Crăciun, Irlanda de Nord va introduce un nou lockdown pentru şase săptămâni, cu noi măsuri de izolare. Astfel, de pe 26 decembrie magazinele neesenţiale se vor închide, la fel şi barurile şi restaurantele, care vor putea însă face vânzare pentru consumul la domiciliu.
Prima din cele şase săptămâni de carantină va fi şi mai strictă, cu interzicerea tuturor evenimentelor sportive şi închiderea magazinelor înainte de orele 20.00.
În România, vaccinarea începe pe 27 decembrie
În România, vaccinarea cu serul produs de BioNTech și Pfizer va avea loc la finalul lunii decembrie. Institutul „Cantacuzino” va primi vaccinul în perioada 26-31 decembrie 2020.
Potrivit informărilor oficiale de la Guvern, de la Institutul „Cantacuzino” dozele de vaccin vor pleca spre cele zece spitale care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2:
- Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
- București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
- București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
- Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
- Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
- Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
- Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
- Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rușdea”, Baia Mare
- Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“Suceava
- Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro