A lucrat mulți ani cu copii defavorizați, iar acum discută zi de zi, la Unitatea de Primiri Urgențe, cu oameni ajunși la disperare. Pentru munca ei, Adriana Simu a fost nominalizată la Gala Excelenței în Asistență Socială 2018. Este un om modest, nu știe cine a propus-o și crede că nu merita să ajungă acolo, pentru că „toți asistenții sociali sunt câștigători și toți ar merita să fie nominalizați”.

asistenta sociala 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

La Urgențe ajung oameni cu probleme reale. Adriana Simu lucrează cu tineri, cu adulți, oameni în toată firea, dar și cu bătrâni care au trăit adevărate minuni. Recunoaște că nu este indiferentă la tot ceea ce se întâmplă, oricât de profesionist ar lucra, pentru că întâlnește multe femei victime ale violenței domestice, bătrâni uitați de copii prin spitale sau persoane fără adăpost.

A cunoscut o sumedenie de oameni ai străzii, a făcut chetă ca să îi îmbrace, dar încearcă să plece acasă fără suferințele tuturor. Asistenții sociali sunt cei care anunță familia victimelor, cei care îi consiliează și îi ajută să treacă mai ușor peste traume, chiar și cei care le salvează viața.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Cred că aș putea să scriu un roman, cu câte povești de viață am văzut acolo. Încerc să nu le înmagazinez și cumva, între ghilimele, să le uit, pentru că altfel nu reușești să mergi mai departe. Ca profesionist, nu trebuie să te lași impresionat, că dacă stai și plângi lângă un om, nu rezolvi nimic. Fiecare caz este special în felul lui, fiecare om care vine cu povestea lui de viață te impresionează, de fiecare dată te gândești că nu crezi că o să întâlnești o poveste mai tristă de viață. Până a doua zi, când ajungi la alt caz. Sunt foarte mulți oameni care au nevoie de sprijin. A fi asistent social într-o UPU îți oferă o perspectivă diversă, lucrezi cu toți, de la refugiați până la persoane vârstnice, persoane cu handicap, chiar și deținuți, acolo vin toți care au nevoie de sprijin medical și social”, povestește Adriana Simu.

„Destinul unor oameni poate depinde de noi”

Tânăra își amintește de un caz special, o femeie care voia să-și ia viața, dar care a renunțat la idee după ce a stat de vorbă cu asistentul social.

::placeholdeR–>

Până să ajungă la Uniunea de Primiri Urgențe a celui mai mare spital din vestul țării, tânăra de 31 de ani a lucrat, timp de șase ani, la o fundație din Timișoara. La Fundația Bethany, Adriana Simu s-a ocupat mai mult de copii, pentru prevenirea abandonului. A lucrat și cu tineri care nu aveau loc de muncă, dar și cu oameni de la sate care erau dependenți de ajutoarele sociale. Le-a găsit, cu ajutorul colegilor ei, locuri de muncă multor dintre ei.