Una dintre noile prevederi ar putea duce la despărțiri dureroase între copii și asistenții maternali care i-au crescut. 

Condițiile pentru atestarea asistenților maternali au fost modificate radical prin OG 27/2024. „Este un moment important pentru sistemul de protecție a copilului. Cazurile de abuz din ultimii ani au demonstrat clar că este nevoie de înăsprirea condițiilor pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali. Datoria noastră este să ne asigurăm că acești copii vor crește și se vor dezvolta într-un mediu sănătos, cu dragoste și grijă de cei care își asumă responsabilitatea creșterii lor”, a anunțat Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, după aprobarea Ordonanței în Guvern.

Liceul, obligatoriu pentru un asistent maternal. Cu o excepție

Una dintre modificările importante vizează studiile pe care trebuie să le aibă un asistent maternal. Astfel, atestatul este acordat pe perioadă nedeterminată, spre deosebire de trei ani cât este în prezent, iar candidatul trebuie să aibă absolvit cel puțin liceul. Această condiție nu exista până acum, iar persoanele fără liceu puteau deveni asistent maternal pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînnoirii atestatului, tot pe perioadă determinată.

Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE
Recomandări
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Concret, noua lege prevede că asistenții maternali care au atestate valabile la intrarea în vigoare a actualei ordonanțe mai pot profesa până când valabilitatea atestatului actual încetează, urmând ca reînnoirea să se facă pe baza noilor condiții. Ordonanța prevede și o excepție: asistenții maternali care nu au studii liceale terminate pot să obțină un nou atestat dacă au certificatul de absolvire a cursului de perfecționare organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului în anul 2023. 

De ce a fost impusă condiția liceului

Nota de fundamentare a ordonanței de guvern explică motivele pentru care erau necesare noile reguli. „Rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație. În medie, experiența ca asistent maternal este de 11 ani, dar experiența de lucru cu copiii cu dizabilități, precum și cu grupurile de frați, este redusă în rândul asistenților maternali”, se arată în documentul amintit. 

În plus, mai arată explicațiile guvernului, „nici formarea de care beneficiază asistenții maternali nu este suficientă pentru a crea o masă critică de specializare în lucrul cu copiii”. „Una dintre propunerile specialiștilor din sistemul de protecție specială pentru a crește gradul de profesionalizare a actualei rețele de asistență maternală a fost impunerea unor condiționalități privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal”, mai prevede nota de fundamentare care a stat la baza OG 27/2024. 

Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”
Recomandări
Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”

Documentul concluzionează că „în rețeaua națională de asistență maternală calitatea îngrijirii copiilor este bună, însă există câteva arii care necesită îmbunătățiri”. 

Dramele din spatele modificării

Surse din sistemul de protecție a copilului au declarat pentru Libertatea că regula referitoare la studii poate fi, în unele situații, împotriva interesului superior al copilului, provocând adevărate drame. E vorba de acele cazuri în care un copil crescut de mic într-o familie care a ajuns să îl trateze ca pe propriul copil, ajunge să fie despărțit de cei pe care îi consideră părinți doar pentru că aceștia nu au studii suficiente. 

Problema este confirmată de șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin, Valentin Mureșan. Oficialul susține că în Timiș sunt peste 90 de asistenți maternali care nu au liceul absolvit. Parte dintre aceștia riscă să nu mai poată obține un nou atestat, iar copiii aflați la ei în plasament trebuie mutați. Din acest motiv, Mureșan a trimis două memorii la București pentru a se găsi soluții de menținere în sistem, măcar cu posibilitatea de a-și completa studiile, a asistenților maternali care nu au liceul. 

Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Recomandări
Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună

„Cerem lămuriri pentru că nu-i putem pierde pe acești oameni. Îi avem angajați de mult timp și ne gândim la interesul superior al copilului, în sensul în care nu am dori să îi scoatem din mediul în care s-au obișnuit. Sunt unii copii care stau de mai mulți ani și s-au adaptat foarte bine mediului în care trăiesc acum. Unii dintre ei sunt chiar membri ai familiei. Încă nu am primit un răspuns, îl așteptăm cu nerăbdare de la domnii care sunt în măsură să ni-l dea”, a declarat șeful DGASPC Caraș-Severin. 

Problema este una națională

Valentin Mureșan a mai declarat pentru Libertatea că șefii direcțiilor județene de protecție a copilului au un grup de WhatsApp, unde discută subiectul, iar această problemă, spune Mureșan, este întâlnită în majoritatea județelor din țară. În Timiș, susțin reprezentanții DGASPC, problema nu există pentru că asistenții maternali fără liceu își pot reînnoi atestatul pe baza certificatului de absolvire a cursului de perfecționare. 

Șeful DGASPC Caraș-Severin susține că nu toți asistenții maternali actuali au certificat de absolvire a cursului de perfecționare, iar până la clarificarea situației, pentru a evita scoaterea copiilor din familiile în care au crescut, s-a recurs la o soluție provizorie. 

„Prelungim cu până la 90 de zile activitatea asistenților maternali pentru că până în momentul de față nu avem niște norme clare. Sper la o modificare a unor componente din această hotărâre”, a declarat Valentin Mureșan, potrivit căruia în sistem sunt asistenți maternali cu o experiență de peste 15 de ani, care au dat dovadă de profesionalism, dar nu au liceul. Propunerea șefului DGASPC Caraș-Severin este ca asistenților maternali care intră pentru prima dată în sistem să li se aplice noile reguli, dar celor care lucrează deja să li se ofere un răgaz pentru completarea studiilor. 

Valentin Mureșan a declarat că una dintre soluțiile de prevenire a despărțirilor este așa-numitul „plasament simplu”, adică asistenții maternali „să nu mai fie angajați, să aibă doar anumite drepturi asupra copiilor, să fie persoană de plasament”. În acest caz, asistentul maternal pierde beneficiile pe care le au angajații. Unii asistenți maternali, care s-au atașat de copii atât de mult încât îi văd ca pe proprii lor copii, sunt dispuși să facă și asta. Directorul DGASPC Caraș-Severin spune, însă, că și aici sunt unele condiții pe care unii s-ar putea să nu le îndeplinească. 

Libertatea a solicitat un punct de vedere și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar instituția nu a trimis încă un răspuns. 

Cine poate fi asistent maternal potrivit noilor reglementări

Ordonanța care modifică regulile de atestare a asistenților maternali vizează mai multe modificări. Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Familiei după adoptarea actului normativ, principalele modificări sunt: 

  • Introducerea obligativității existenței unui anumit nivel de școlarizare – minim absolvent de liceu;
  • Vârsta minimă a asistentului maternal crește de la 18 la 21 de ani;
  • Asistenții maternali se vor pensiona conform Codului Muncii;
  • Sunt introduse limite privind diferența maximă de vârstă între asistentul maternal și copilul pe care îl are în îngrijire – maxim 47 de ani. Diferența de vârstă de 47 de ani nu se aplică în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați;
  • Asistentul maternal nu poate primi în plasament un număr mai mare de 2 copii, cu excepția copiilor care fac parte dintr-un grup de frați;
  • Se introduc condiții privind localizarea locuinței asistentului maternal care va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale și după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament – se vor evita astfel situațiile în care locuința asistentului maternal este într-o localitate izolată/fără acces la servicii;
  • Evaluarea persoanelor care doresc atestat de asistent maternal este realizată de o echipă, desemnată de DGASPC, formată din psiholog și asistent social și cuprinde evaluarea socială și evaluarea psihologică;
  • Cursurile de formare profesională (pentru atestare) au o durată de 80 de ore, din care 50 de ore de teorie și 30 de ore de practică şi se organizează după o programă de pregătire elaborată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție în colaborare cu reprezentanți ai mediului academic;
  • Ulterior, după obținerea atestatului, asistentul maternal va urma cursuri de formare continuă (perfecționare) cel puţin o dată pe an. Cursurile vor avea o durată de 32 ore şi se derulează după o programă de pregătire elaborată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție în colaborare cu reprezentanți ai mediului academic. Refuzul nejustificat de participare poate duce la retragerea atestatului.

Foto: Pixabay

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (2)

Darieana   •   15.09.2024, 13:13

O solutie ar fi ca legea sa se aplice incepand cu data la care a fost publicata in Monitorul Oficial. PSD iar procedeaza ca la legea pensiilor ? Adica, haotic ? Numai incompetenti au pus in varf ?

    Darieana   •   15.09.2024, 14:32

    Darieana   •  15.09.2024, 13:13

    O solutie ar fi ca legea sa se aplice incepand cu data la care a fost publicata in Monitorul Oficial. PSD iar procedeaza ca la legea pensiilor ? Adica, haotic ? Numai incompetenti au pus in varf ?

    Vin cu o completare pt a fi mai clara : legea sa fie pusa in aplicare pt cei care vor vrea in viitor sa devina asistenti maternali. Astfel, nu vor crea haos ori traume copiilor atasati de mediul in care sunt crescuti si ingrijiti.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Știrileprotv.ro
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
FANATIK.RO
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
FANATIK.RO
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Rată de 700 de lei la un credit de 25.000 de lei. Cât poate scădea după refinanţare
Observatornews.ro
Rată de 700 de lei la un credit de 25.000 de lei. Cât poate scădea după refinanţare
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2024. Racii este bine să nu se lase în voia emoțiilor mai intense decât de obicei, dar nici să nu exagereze cu rațiunea

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI