În anunțul președinției se precizează că Asma al-Assad, în vârstă de 48 de ani, este supusă unui protocol special de tratament care necesită izolarea, iar în consecinţă, ea se va retrage din angajamentele publice.

În august 2019, Asma a declarat că s-a recuperat complet după un cancer la sân pe care susţinea că l-a descoperit într-un stadiu timpuriu.

Asma a dus o viață „protejată” la Damasc de când s-a măritat, în 2000, cu președintele sirian. Cei doi s-au cunoscut la Londra, în 1994, în timp ce ea lucra pentru JP Morgan, iar el studia medicina, dorind să devină chirurg oftalmolog.

Educată la prestigiosul Kings College de la Londra, soția lui Bashar al-Assad a fost descrisă de presa internațională drept „trandafirul deşertului”, o frumuseţe londoneză care şi-a folosit şarmul şi eleganţa ca să mascheze atrocităţile regimului sirian. 

După ce în Siria a început războiul civil în 2011, fosta bancheră de investiţii şi-a asumat rolul public de a conduce eforturile de caritate şi de a se întâlni cu familiile soldaţilor ucişi, dar, de asemenea, şi-a atras ura opoziţiei, potrivit Reuters.

Ea conduce Trustul sirian pentru dezvoltare, un ONG mare, care acţionează ca o organizaţie- umbrelă pentru multe dintre operaţiunile de ajutor şi dezvoltare din Siria.

Anul trecut, ea l-a însoţit pe soţul ei, preşedintele Bashar al-Assad, într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, prima sa călătorie peste hotare alături de el din 2011. Ea s-a întâlnit cu acest prilej cu Fatima bint Mubarak, mama preşedintelui EAU, iar participarea ei la vizită a fost percepută ca un semn al creşterii rolului ei pe scena publică. 

FOTO: HEPTA

Urmărește-ne pe Google News