El își susține ideea prin faptul că pacientul agresiv a fost evaluat sumar, deşi exista riscul să dezvolte crize, fiind internat de doar câteva zile.
„Spitalele de psihiatrie sunt un dezastru, iar clădirile în care funcţionează sunt foarte vechi”, e de părere Barbu. Concluzia sa e că tot „sistemul psihiatric, la ora actuală, este un dezastru”.
Acesta afirmă că personalul de la Spitalul de Psihiatrie ar fi putut să prevină tragedia, chiar dacă „vorbim şi de lipsă de personal şi de condiţii inadecvate de muncă”.
„Deşi acolo este un spital de psihiatrie de maximă siguranţă, nu dispune de personal specializat nici în interior, nici la poarta spitalului, dotat cu toate mijloacele necesare pentru imobilizare, pentru a reduce efectele unei astfel de crize. Este şi o problemă de management”
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu:
Vasile Barbu mai consideră că pacienţii nu sunt protejaţi, în aceste condiţii, mai ales pentru că în spitalele din psihiatrie, episoadele violente nu sunt rare. Mai mult, unora chiar li se încalcă drepturi.
„Sunt sedaţi peste măsură. Din exces de grijă a medicului, sunt lăsaţi ca sedarea să fie fîcută de asistente medicale, nu sunt completate corect foile de observaţie, necompletate de câteva zile”
liderul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor
Din păcate, spune el, nici Ministerul Sănătăţii nu s-a preocupat de astfel de spitale.
Patru bolnavi au murit și alți nouă au fost răniți, noaptea trecută, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău după ce un pacient i-a atacat cu un stativ de perfuzii.
Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi.
După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.
FOTO: Facebook.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro