Publicistul Vasile Ernu a realizat un interviu cu președinta asociației, în exclusivitate pentru Libertatea.
Cuprins:
Povestea Asociației Ferentari a început în 2013
Libertatea: Urmăresc activitatea voastră din Ferentari de ceva timp. Aș vrea mai întâi să spuneți cine sunteți și cu ce vă ocupați?
Mădălina Dorobanțu: ONG-ul nostru se numește Asociația Ferentari, iar punctul de lucru, centrul educațional din inima cartierului, Studiourile Ferentari.
La punctul de lucru oferim gratuit cursuri de educație remedială, teatru, fotografie și muzică, ședințe de consiliere (psihoterapie și psihiatrie), mâncare caldă, rechizite, zeci de perechi de ghete și de ținute groase de iarnă, anual.
– De ce ați ales Ferentari și nu un alt cartier?
– În anul 2013, Ionuț, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Ferentari, a fost invitat să facă voluntariat în cadrul unei alte fundații care activa în Ferentari la vremea respectivă, el fiind la bază actor. Deci, nu a căutat neapărat acest cartier, dar după ce a început activitățile aici, nu a mai fost chip să se desprindă. S-a mutat și el în Ferentari și a devenit „de-al casei”.
– Spune-mi, te rog, care sunt grupurile voastre centrale pe care vă concentrați?
– Ne concentrăm pe un grup vast: oamenii din cartierul nostru care își doresc să facă o schimbare în viețile lor și au nevoie de sprijin în acest demers, indiferent de vârstă, găsesc deschisă ușa de la Studiourile Ferentari. Beneficiarii noștri direcți au vârste cuprinse între 3 și 60 de ani.
– Care e, de fapt, miza a ceea ce încercați să faceți?
– În rândul copiilor și tinerilor, miza este să îi ținem cât mai departe de străzile din ghetouri. Să oferim o alternativă educațională și suport pentru sănătatea emoțională și mentală, astfel încât tinerii noștri să poată lucra în liniște la parcursul lor educațional sau profesional.
În rândul adulților, miza este de a-i sprijini în dorința lor de reformă, de a le oferi consiliere pentru a-și putea îmbunătăți abilitățile de planificare și comunicare în raport cu membrii familiei și ai comunității.
Programul „Meserie, te halesc!” asigură mâncarea caldă necesară zi de zi
– Dacă e să luăm activitățile voastre de bază: care ar fi acelea?
– Activitățile se desfășoară în cadrul câtorva proiecte permanente: „Studiourile Ferentari” și „PlayHood” (despre care voi detalia mai jos), „Primul Acasă”, „Meseria dă pâine” și „Meserie, te halesc!”.
„Primul Acasă” susține tineri adulți care sunt nevoiți să se întrețină singuri pentru prima dată din varii motive: decesul părintelui, abandonul, abuzul, părăsirea centrului de plasament. În cadrul acestui proiect achiziționăm pentru copiii deveniți adulți peste noapte diverse bunuri necesare: alimente, haine, produse de igienă, obiecte necesare pentru viața de zi cu zi.
„Meseria dă pâine” susține începutul în carieră al adolescenților și tinerilor adulți care au absolvit cursuri profesionale de specializare. Aceștia beneficiază în cadrul programului de achiziționarea produselor necesare desfășurării meseriilor alese pentru a putea deveni independenți financiar.
„Meserie, te halesc!” asigură mâncarea caldă necesară zi de zi pentru tinerii care participă la activitățile desfășurate la Studiourile Ferentari.
– Din ce am văzut, Studiourile Ferentari este un proiect important. Despre ce este vorba? Cu ce se ocupă și care e miza lui?
– În prezent, la Studiourile Ferentari sunt înscriși 60 de copii și tineri din cartierul nostru. Ei participă, pe rând, în funcție de vârstă și de pasiuni, la repetiții de teatru și spectacole, sesiuni de producție muzicală, mentorate individuale și de grup, activități de educație remedială și întâlniri de sprijin prin psihoterapie sau consult psihiatric cu dr. Eugen Hriscu.
Tinerii vin aici pentru a pune la punct planuri sau pentru a căuta soluții pentru diversele probleme cu care se confruntă. Pentru unii dintre ei este imposibilă deplasarea la Studiouri, așa că unele mentorate au loc în centrele de plasament sau penitenciare.
Spectacole jucate în școli, licee și teatre din toată țara
– PlayHood este un alt proiect educațional gestionat de voi. În ce constă?
– PlayHood se numește trupa de teatru a tinerilor din Ferentari. Cu ea a început activitatea noastră în cartier și prin ea s-a extins și la celelalte activități găzduite acum de Studiourile Ferentari.
În fiecare an, avem cel puțin o premieră a unui spectacol de teatru pe care îl jucăm în școli, licee și teatre din țară.
Anul trecut, unul dintre spectacole a fost un one-man show cu un tânăr din cartier care a fost încarcerat vreme de 4 ani. În timpul mentoratelor din penitenciar, și-a exprimat de nenumărate ori dorința de a putea avea o viață normală după eliberare. Ne-am dat seama că va fi aproape imposibil fără puțin timp de reacomodare, așa că am scris un proiect special pentru el, am obținut o finanțare pentru crearea unui one-man show bazat pe povestea vieții lui și după ziua eliberării, ne-am pus pe treabă.
Proiectul i-a oferit 4 luni de reacomodare la realitatea „de afară”. Programul de repetiții, de mentorate, spectacolele, turneul l-au reconectat la importanța disciplinei în muncă și la lucrul în echipă. Apoi, tranziția a fost mai lină. A trecut un an de atunci și are un loc de muncă stabil și încă unul ocazional. Cu banii câștigați se întreține singur și ajută la creșterea nepoatei sale în vârstă de 4 ani, diagnosticată cu leucemie.
Lucrăm mai mereu cu tineri din cele mai rău famate zone ale cartierului, cu tineri din centre de plasament, cu tineri cu adicții. Aceștia vin și vorbesc despre problemele cu care se confruntă și le integrează în munca lor. Adesea, lucrul într-un mediu care îi sprijină îi ajută enorm în procesul lor de a depăși situațiile de criză la care sunt expuși constant.
Nevoie uriașă de sprijin financiar pentru susținerea asociației
– Care sunt problemele centrale, problemele mai grele cu care vă confruntați?
– Una dintre problemele cu care ne confruntăm este că întâlnim încă reticență în ceea ce privește intervenția educațională în Ferentari. Tinerii care nu mai frecventează școala, care au fost încarcerați sau care consumă substanțe interzise sunt văzuți ca niște cauze pierdute.
Experiența ne-a dovedit contrariul. Tinerii care vin la Studiourile Ferentari au învățat să asculte, să (se) respecte, să fie disciplinați, să ducă la bun sfârșit proiecte muncind pe brânci.
Tinerii și adulții din cartierul nostru vin la consiliere, la psihoterapie și pun în practică abilitățile exersate acolo. Oamenii doresc schimbare și participă activ la asta.
Metoda pe care noi o propunem este una mai neobișnuită, poate, și mă gândesc că acesta ar putea fi motivul pentru care nu am găsit încă parteneri pe termen lung. Metoda abordată de noi este de a lucra individual și în profunzime. În felul acesta, nu putem avea sute de beneficiari direcți lunar, dar beneficiarii direcți și indirecți ai activităților desfășurate la Studiourile Ferentari sunt… fără număr :)
Avem însă o altă provocare și este de departe cea mai mare dintre ele: aceea de a deschide ușa și mâine. Încercăm lună de lună să acoperim cheltuieli enorme, iar cea mai mare parte din ele este achitată cu ajutorul donațiilor din partea oamenilor care cred în demersul nostru.
Mi-aș dori să putem găsi resursele financiare necesare pentru a permite acestui spațiu să continue să existe. Chiria, utilitățile, mâncarea reprezintă un stres lunar, iar micuța noastră echipă de trei persoane este o frumoasă și anxioasă echipă de șomeri. Ne este tot mai greu și probabil că în curând ne va fi imposibil să mai lucrăm cu și pentru atâtea persoane, neavând un fond de salarii.
Dacă am putea găsi parteneri care să investească pe termen lung, am putea să ne concentrăm pe ce contează cu adevărat – lucratul intensiv cu tinerii, nu alergatul după banii de chirie sau de mâncare pentru atâtea persoane.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Fotografii: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro