„Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituţiilor de credit prin afirmaţii eronate şi calomnioase reprezintă un abuz şi apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spaţiul public”, se arată într-un comunicat al ARB.

Organizația cere „ca instituţiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate”.

Ce acuză ANPC

Reacția vine după ce ANPC a acuzat băncile de „practici înșelătoare” și că la început, un client plătește 75% dobândă și doar 25% din principal.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, afirma în acel moment că multe familii suferă din această cauză.

„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară”, afirma Constantinescu în data de 16 mai.

Autoritatea a cerut atunci băncilor să calculeze rate egale și să echilibreze contractele.

Cele 11 bănci sunt: ING, First Bank, Credit Europe, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen, BCR, Patria Bank, Unicredit, BRD.

Băncile spun că principiul se aplică și în alte țări

Asociația Băncilor contestă însă raționamentul ANPC în privința calculului ratelor.

„Rambursarea creditelor se poate face fie prin rate egale (anuităţi), fie prin rate descrescătoare, iar consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare. Clienţii pot schimba opţiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit. Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei”, susține ARB.

Principiul vehiculat de ANPC privind plata în rate egale a principalului şi a dobânzii creditului nu este viabil economic şi nici posibil matematic. Creşterea efortului financiar al clientului nu este cauzată de modul de calcul al ratei lunare de plată şi nici de faptul că face o rambursare în rate lunare egale, ambele aspecte fiind în acord cu legea, ci este determinată de evoluţia contextului macroeconomic local şi global.

Asociația Română a Băncilor:

Aceasta arată că rata creditelor performante este de 97,27% din totalul creditelor, iar băncile restructurează creditele clienților cu dificultăți.

Anul trecut, băncile erau acuzate că au crescut dobânzile

Băncile au fost acuzate anul trecut din cauza creșterii ratelor și a profiturilor înregistrate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat la rândul său băncile că „au sărit calul” în privința dobânzilor.

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a crescut anul trecut de trei ori, de la 2,5% la peste 7,5%, ceea ce a dus la majorarea ratelor pentru cei cu împrumuturi, în special în cazul creditelor imobiliare.

La rândul său, indicele ROBOR crește în funcție de rata dobânzii de politică monetară a băncii centrale.

În acest moment, rata dobânzii stabilită de BNR este de 7% pe an, iar indicele ROBOR la trei luni era marți de 6,56%.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile anul trecut pentru a lupta contra inflației.

 
 

Urmărește-ne pe Google News