”Având în vedere această situaţie de criză a bugetelor majorităţii oraşelor, generată de scăderile veniturilor şi, mai ales, de creşterile semnificative ale cheltuielilor, situaţie care nu poate fi redresată nicidecum de măsurile propuse prin proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, prezentat pe site-ul Ministerului de Finanţe, într-un glas disperat, primarii de oraşe solicită Prim-Ministrului României să îşi asume public falimentul previzibil spre care se îndreaptă unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş sau să întervină energic pentru revizuirea proiectului de ordonanţă prezentat de MFP”, arată Asociația Orașelor, într-un comunicat.
Primarii, cu jalba la Guvern
Primarii marilor orașe din România s-au plâns de mai multe ori în ultimele luni de diminuarea sumelor primite. Principala problemă a acestora o constituie reducerea sumelor strânse la bugetele locale după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
Această trecere s-a făcut odată cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru angajați. Dar această scădere a dus la diminuarea sumelor care ajung la primării.
În acest an s-a mai adăugat o problemă: bugetul pe 2019 a fost adoptat în luna martie, după ce Guvernul a venit cu întârziere cu proiectul.
Din această cauză, primăriile cer să li se restituie banii cuveniți pe lunile ianuarie, februarie și martie.
Edilii s-au întâlnit de mai multe ori cu premierul Dăncilă și cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, pentru negocieri cu privire la sumele care trebuie să le fie virate.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat de curând ca nu a plătit de mai multe luni bursele elevilor.
4,4 miliarde de lei pentru primari
Potrivit proiectului făcut public de Ministerul Finanțelor, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei dintre care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare.