APADOR a atras atenţia, în primul rând, că poliţiştii au nevoie de instruire în privinţa folosirii armei în misiuni.
„Din statistici, nu se poate spune că polițiștii români abuzează de armele de foc, ci că nu sunt instruiți despre cum să nu le folosească. În ultimii ani, din folosirea cu intenție sau din greșeală a armelor de către poliție au rezultat mai multe victime colaterale”, a informat APADOR, într-un comunicat.
şi 31 de răniţi au fost în perioada 2015-2018, ca urmare a focurilor de armă trase de poliţişti, potrivit APADOR.
Totodată, asociaţia a semnalat faptul că Poliţia nu este dotată cu camere video, dar şi că forţele de ordine sunt lipsite „de o pregătire tehnică și psihologică corespunzătoare”. Drept urmare, „polițiștii români sunt lăsați să se lupte de capul lor, cu arme din secolul trecut, într-o lume în continuă schimbare”.
Polițiștii sunt trimiși în misiuni de menținere a ordinii publice cu bastonul, pistolul și chitanțierul de amenzi și lăsați să se descurce cum pot în fața diverselor situații din teren. Unii abuzează de amenzi, alții de pumni, unii trag, alții se retrag
Comunicat APADOR:
De asemenea, APADOR a remarcat că, studiind statisticile, „s-a văzut că nu forțele speciale folosesc mai mult pistolul, ci polițiștii de la ordine publică și rutier, adică exact cei care ar trebui să le folosească mai puțin”.
Comunicatul APADOR vine după ce, astăzi, un bărbat din sectorul 1 al Capitalei a fost împuşcat de un poliţist, după ce ar fi atacat forţele de ordine, fiind apoi transportat la Spitalul Elias, unde a decedat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro